Josefine Sejnelid och Thomas Göth berättar i klippet varför utbildningen behövs. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Utbildningssatsning i länet – med fokus på cannabis: ”Kunskap är viktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu genomförs en bred utbildning om cannabis för personer som på olika sätt jobbar med unga i länet. Här får de lära sig mer om tecken på användning av drogen och hur man kan bemöta ungas argument.

I Region Örebro läns undersökning Liv och hälsa ung uppgav nio procent av eleverna i årskurs två på gymnasiet att de använt cannabis eller någon annan drog ifjol. Bland länets kommuner finns nu en oro över att en mer tillåtande syn på cannabis kan leda till mer bruk eller missbruk, enligt länets ANDTS-samordnare Josefine Sejnelid:

– Man känner att det finns en oro i vårt län, och ser tyvärr en ökning av en mer liberal syn på cannabis, säger hon.

Därför har Länsstyrelsen, länets kommuner och Maria ungdoms skolverksamhet startat utbildningen för personal på bland annat skolor och fritidsgårdar.

Vill lyfta med personer man känner

Över 200 personer är anmälda till fyra utbildningstillfällen.

– Det här är viktiga personer som jobbar nära ungdomar. Vi vet att unga vill lyfta de här frågorna, och då med personer man känner, säger Josefine Sejnelid.

Thomas Göth, kurator på Maria ungdoms skolverksamhet, är en av de två som håller i utbildningen. Det är första gången de håller en bred utbildning om cannabis riktad mot hela länet.

– Kunskap är viktigt, så man blir trygg. Man behöver inte vara expert eller ha haft ett eget missbruk, men att ha en grundläggande kunskap tänker vi är viktigt, säger han.

Varför behövs en utbildning om cannabis? Starta klippet för att höra Josefine Sejnelid och Thomas Göth berätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.