Under skjutningen på Campus Risbergska fick personalen larm där det stod ”Utrym” i sin säkerhetsapp. Något som Dagens Nyheter och P4 Örebro tidigare har berättat.
Syftet med appen är att personalen ska kunna larma varandra vid en pågående akut händelse. Enligt Jan-Ola Cajdert, studie- och yrkesvägledare på Campus Risbergska, är både han och kollegor kritiska till appens funktion under attacken.
– Alla i personalen kan larma. Man kan skicka ett larm till hela personalen eller till delar, det kan vara olika grupper, säger han och fortsätter:
– Vi behöver rutiner för hur vi ska göra, man kanske kan modifiera den här appen på något sätt.
Hör honom berätta mer i klippet ovan.
”Kunna skapa en väldigt stor fara”
Lena Ljungdahl är skolsäkerhetsspecialist och rådgivare vid Center mot våldsbejakande extremism (CVE). Hon reagerade starkt när hon läste i Dagens Nyheter om att larm om utrymning hade uppmanats i appen under attacken.
– Jättetur att folk inte följde uppmaningen. Jag vågar knappt tänka på vad som hade hänt om en serverad uppmaning också lyddes av människor på platsen. Det hade blivit mycket värre, säger Lena Ljungdahl.
Lena Ljungdahl menar att det är problematiskt med uppmaningar som berör många, eller alla, under pågående dödligt våld. Varje person måste fatta egna beslut.
– En uppmaning som säger till alla att utrymma kan göra att människor som redan har funnit ett skydd, där det kanske inte går att utrymma, börjar utrymma fast de redan är på ett bra ställe. Då skulle man ju kunna skapa en väldigt stor fara.
Lösningen: Skaffa en bra handlingsplan
Appar är ingen lösning säger du, men vad finns det för lösningar då?
– Lösningen är alltid att skaffa sig en bra handlingsplan, utbilda all personal om de olika handlingsalternativen och mentalt förbereda sig för att använda dem.
Nima Poushin, gymnasie- och arbetsmarknadschef, bekräftar för P4 Örebro att appen användes under skjutningen. Däremot kan kommunen inte kommentera vilken information som gick ut i appen.
Säkerhetschef Mats Brantsberg kan inte kommentera om appen förvärrat eller förbättrat situationen. Han tycker generellt att appen fungerar bra, men säger att det gäller att bygga rutiner kring den.
SVT har sökt Örebro kommun för en kommentar men utan framgång. Företaget bakom appen har bett SVT ställa sina frågor på mejl och ännu inte återkommit med svar.