En projektgrupp på Mälardalens högskola har tillsammans med bland annat Penn State University, Chalmers och Volvo utvecklat ett system för robotassisterad sophämtning.
Projektet går under namnet ROAR – Robot-based Autonomous Refuse handling – och tanken är att när sopbilen anländer vid din dörr i framtiden ska det för föraren räcka med att trycka på en knapp för att ta hand om hushållsavfallet.
När knappen väl tryckts ned vaknar roboten och en drönare lyfter från bilens tak. Väl uppe i luften tar drönaren reda på var sopkärlen befinner sig och sänder informationen vidare till roboten. Därefter sker både sophämtningen och tömningen per automatik.
Förarens jobb består i att via en skärm övervaka den automatiska processen. I en film som publicerats på internet kan den intresserade själv se hur hämtningen går till.
Utvecklat den markgående roboten
Daniel Adolfsson – som ursprungligen är från Örebro och under flera år pluggat robotik på Mälardalens högskola – har varit studenternas projektledare och han berättar att tanken med projektet är att visa hur sophämtningen kan komma att se ut i framtiden.
Mälardalens högskola har ansvarat för utvecklingen av den markgående roboten som döpts till ROARy. Utvecklingen av roboten har skett som del av en 20 poängs kurs på högskolan.
– Det är ett ganska komplext system och att få så många olika parter att samarbeta har varit en utmaning i sig. Vi har valt att arbeta i en utvecklingsmiljö som underlättat mycket när man ska få de olika lösningarna att passa tillsammans, säger han.
Spännande utveckling
Han berättar att man arbetat från grunden och bland det första som gjordes var att sätta ihop det lag som tillsammans skulle genomföra projektet.
– Det är många olika delar som ska lira tillsammans. Både mekanik, elektronik och programmering, säger han.
På frågan om vad det är som lockar honom med just robotiken svarar han snabbt.
– Jag tycker det är extremt spännande med algoritmer och hur robotar svarar på respons. Dessutom utvecklas robotiken väldigt snabbt just nu.