Foto: SVT

Så bantar du plasten i din vardag

Uppdaterad
Publicerad

Påsar samlas på hög i kökslådorna och pet-flaskorna åker i soporna i stället för till återvinningen. Men i takt med att medvetenheten om plastens miljöpåverkan har vuxit har ”plastbantning” blivit ett nytt begrepp.

– Det handlar om att minska mängden plast i sin nära vardag, säger Naturskyddsföreningens Cecilia Hedfors.

För ett par år sedan smög sig ”plastbantning” in på Språkrådets lista över nya ord. Och medvetenheten kring plasten har ökat enormt på senare tid, berättar Cecilia Hedfors, sakkunnig inom området miljögifter på Naturskyddsföreningen. Kanske till och med lite för mycket, tycker hon.

Forskning kring mikroplaster – Örebro

– Det är lite förbi den nivå som är hälsosam. Man tycker att all plast är dålig och vill ta bort den helt från hemmen, säger Cecilia Hedfors.

Inte bara dåligt

Hon påpekar att all plast inte är dålig om den används på ett hållbart sätt, och så länge den innehåller bra ämnen är den inte heller farlig för hälsan. Men eftersom plast tillverkas av fossila råvaror innebär den förstås en miljöpåverkan. Plast tar mycket lång tid att bryta ned, och hamnar den fel skapar det problem.

– All plast som kommer ut i naturen är dålig, säger Cecilia Hedfors och nämner cigarettfimpar, vars filter innehåller plast, som en av bovarna.

Minska användning

Svenskarna ligger ganska bra till internationellt vad gäller återvinning, men även om alla plastprodukter skulle återvinnas är detta också en process som kostar energi. Målet måste därför vara att minska antalet förpackningar.

– Plastbantning handlar om att ta bort den onödiga plasten och minska engångsanvändningen, säger Hedfors som just nu arbetar på en rapport med titeln ”Rätt plast på rätt plats” och som blir klar senare i vår.

Den handlar om hållbar användning, vilka alternativ som är bäst, plast som miljöproblem men också områden där den faktiskt är nödvändig.

– Du skulle till exempel inte kunna tillverka en dator utan plast, säger Cecilia Hedfors.

Fakta: Så plastbantar du

Cecilia Hedfors på Naturskyddsföreningen tipsar om fyra enkla saker du kan göra för att minska din konsumtion av onödiga plastprodukter:

1) Ta med en egen bärkasse när du handlar. Svenskarna konsumerar omkring 200 plastpåsar per person och år – och här kan man enkelt göra skillnad.

2) Se över hur mycket förpackningar som används när du köper hämtmat eller take away-kaffe. Fråga i butiken om de kan minska mängden förpackningar, och kanske kan du ta med ditt kaffe i egen termosmugg?

3) Vädra fleecetröjan istället för att tvätta den så ofta, eftersom syntetmaterial släpper ifrån sig mikroplast vid tvätt. Använd fuktig trasa för att ta bort fläckar istället för att slänga plagget direkt i maskinen.

4) Återvinn. Ge plasten chans att bli något annat istället för att förbrännas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Forskning kring mikroplaster – Örebro

Mer i ämnet