Foto: TT

Så förbereder sig campingarna inför säsongen

Uppdaterad
Publicerad

Snart är det sommar och semester, och nu coronarustar länets campingplatser för fullt för att gästerna ska känna sig trygga. Det visar en enkät som SVT Nyheter Örebro har gjort.

First camp Ånnaboda Örebro

Har 40 campingar i Sverige och fem i Danmark, varav Ånnaboda är en.  

– På de flesta campingar har vi öppet året runt och har satt informationsklistermärken på golven i receptionerna där det står att man ska hålla säkert avstånd, säger Michael Wåhlund, regionchef för First camp Östra Sverige.

– I våra servicebyggnader och toalett med mera så har vi satt upp lappar på dörrarna, där det står hur många man får vara i varje byggnad. Vi har också ökat på våra städningar där vi desinficerar alla kontaktytor. 

I restaurangen är buffén borttagen, och gästerna blir serverade maten på en tallrik istället.

– Vi har tagit bort vartannat bord och också startat med upphämtning av maten, så att man kan äta i husvagnen.  I stugorna erbjuder vi frukostpåsar, och vi har förlagt alla våra aktiviteter utomhus.

Camping Tiveden

– Vi öppnade 1 april efter mycket diskussioner, varannan plats så att man ska känna att man har tillräckligt med utrymme. Och vi rekommenderar de som har egen dusch och toalett i husbilen eller husvagnen att använda dem, säger ägaren Marlies de Kort.

– Vi har fyra toaletter och duschar men har begränsat antalet som får gå in där samtidigt till tre och stängt en dusch och toalett, och håller stränga städregler.

– Vi vill inte att man kommer hit om man är sjuk. Men är man frisk och bor i egen husbil eller husvagn så är det ju bra att komma ut i naturen.  

Gustavsviks camping

Gustavsviks camping kommer bara att använda varannan plats, och se till att man bara får vara ett visst antal gäster i varje servicehus, enligt Jonas Sjökvist, anläggningschef.

– Vi kommer kanske ha dörrvakt vid servicehusen för att bara släppa in så många gäster som anses lämpligt. Annars är våra campingtomter stora, så om man ställer upp sin husvagn och förtält där så kommer man inte så nära andra, säger han.

– Vid vår reception blir det inte kö. Man kommer in i byggnaden och tar sin kölapp och går sedan ut och kollar på en display tills det är ens tur. Men vår camping startar inte på riktigt förrän i mitten på juni, och då kan det ha kommit nya rekommendationer.

Herrfallets fritids och konferensanläggning

– Vi kan inte hålla varannan plats eftersom vi har många säsongscampare som är här under stora delar av året och betalar en säsongsavgift. De kan vi inte bara flytta på.

– Men i restaurangen kommer vi att ha 150 platser inne och runt 70 platser ute, så man inte behöver trängas. Och våra hus har stor tomt så där behöver man inte träffa andra människor. Campingen har också stora platser, så där brukar det inte heller bli trängsel. Inte heller vid badplatsen. 

– Toaletter och sånt får vi städa oftare, och torka av alla handtag. Är man jätteorolig så får man ta med egen handsprit. 

Harge bad och camping

Följer myndigheternas rekommendationer. Anordnar därför inga inomhusaktiviteter. Desinficerar och städar oftare, både stugor, servicehus med mera, samt saker som folk lånar. Ska se till så att det inte blir trängsel vid olika tillfällen, till exempel vid receptionen vid baden och i restaurangen.

Degernäs camping

Följer myndigheternas rekommendationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet