På bara en natt i september förra året föll det lika mycket regn över Hallsberg som det normalt gör på en månad i Sydnärke. Omkring 100 millimeter öste ned över tätorten.
Se mer : Regnkaoset i september 2015
Och det var många som drabbades hårt av vattenmassorna. Strax efter skyfallet hade ett 50-tal villaägare larmat räddningstjänsten om att de fått vatten i sina källare, ett 70-tal hushåll fick evakueras och många räddades med båt.
Nu visar uppgifter från försäkringsbolaget Folksam att det mest återkommande problemet i samband med skyfall var att få in vatten i källarförråd, i både lägenheter, villor och fritidshus.
200 skadeanmälningar
Efter skyfallet steg siffran och omkring 200 hushåll i Kumla och Hallsberg rapporterade till Folksam att de fått skador på ägodelar de haft i sina källarförråd, 130 av dessa anmälningar rörde skador i villor och de övriga anmälningarna handlade om lägenheter.
Den sammanlagda siffran är ännu högre, men av Folksams kunder var de flesta inrapporterade skadorna alltså från källarförråd i villor och fritidshus.
– Det var en kraftig översvämning och det som var anmärkningsvärt var att det var väldigt sena skyfall, de brukar komma betydligt tidigare på året, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.
Vanligt med textilskador
Allra vanligast är det att textilier vattenskadas, men också olika typer av dokument som pärmar och böcker är känsligt samt möbler och elektronik, enligt Folksams sammanställning.
På grund av de omfattande skadorna i samband med de tidigare översvämningarna går försäkringsbolaget ut med en varning och tipsar om hur man som privatperson kan minska risken för vattenskador.
– Mitt bästa tips är att förvara saker som man är rädd om 50 centimeter över förrådsgolvet. Det allra bästa är förstås att förvara dem i lägenheten eller högt upp i huset, men ska man ha sakerna i källarförrådet bör de förvaras en bra bit ovanför golvet, säger Erik Arvidsson.
Tips för att minimera skador vid översvämningar:
Du som bor i lägenhet:
- Förvara textilier, lätt elektronik och annat du är rädd om högt upp i huset.
- Välj förvaring i vindsförrådet om du har både vinds- och källarförråd
- Vid förvaring i källarförråd, placera sakerna minst 50 centimeter över golvet – då är risken mindre att de skadas vid översvämning och du minskar samtidigt risken för de mögelskador som kan uppstå vid förvaring direkt på källargolvet.
- Förvara stöldbegärlig egendom i lägenheten, inte i förrådet – till exempel tv-apparater, datorer etc. Även om den kan ersättas via hemförsäkringen vid översvämning eller brand i förråd, så ersätts den inte vid inbrott i förråd.
Du som bor i villa:
- Om den omgivande marken runt byggnaden lutar nedåt minskar risken för översvämning. Eftersträva en marklutning från byggnaden på 15 cm på tre meter.
- Se till att vatten inte kan tränga in i byggnaden genom ventiler och öppningar i till exempel källarväggar.
- Kontrollera ytterdörrar nedanför källartrappor. Ofta brukar det finnas en golvbrunn i trappnedgången. Rensa den och kontrollera att den fungerar.
- Gör rent i utvändiga brunnar och stuprör. Var extra noga med brunnar vid källartrappor och brunnar som ligger i nedsänkta garageinfarter.
- Kontrollera yttertak och byt ut skadade och lösa tegelpannor.
- Undvik att ha saker stående på golvet i utrymmen som till exempel grovkällare.
- Kontrollera att diken i angränsning till tomten fungerar och har bra avrinning.
Källa: Folksam