Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär lagen? Se klippet där djurskyddshandläggaren Ella Norlén svarar på tre frågor. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Så funkar den nya lagen om kattregistrering

Uppdaterad
Publicerad

Från januari 2023 ska alla katter föras in i Jordbruksverkets register. Lagen ska på sikt leda till en minskning av förvildade och herrelösa katter. Kattägare som inte följer lagen kan få ett föreläggande av Länsstyrelsen.

Det kan vara idé att som kattägare redan nu planera för id-märkning av sitt husdjur. Först den 2 januari går det att registrera katten hos Jordbruksverket, men för att kunna göra det måste den ha ett chip eller en tatuering.

– Har man gjort det ska registreringen gå ganska snabbt, men man har såklart tid på sig att märka sin katt och registrera, säger Ellen Norlén, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen Örebro.

Kattägare kan redan idag registrera sin katt i ett frivilligt register. Men även om man gjort det, behöver katten i och med lagen också registreras hos Jordbruksverket.

Vad innebär lagen? Se klippet där Ella Norlén förklarar den i korthet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.