Epiroc och Örebro universitet är två av de arbetsgivare som SVT varit i kontakt med gällande hemarbete. Foto: SVT/ Henrik Montgomery/TT/ Örebro universitet

Så hanterar några av länets största arbetsgivare coronahösten

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten gick under sommaren ut med en fortsatt rekommendation om distansarbete i höst.

SVT Nyheter Örebro har kontaktat några av länets största arbetsgivare för att höra hur de hanterar hösten.

Transportstyrelsen

800 anställda i Örebro, Mikael Andersson, presschef:

– Vi följer rekommendationerna om att den som kan arbeta hemma fortsätter göra det under hösten, men sen följer vi naturligtvis utvecklingen, och om det kommer nya direktiv. Det ser lite olika ut på våra kontor. Örebrokontoret har en hel del kundtjänst och där är det svårt att arbeta hemifrån.

– När utvecklingen först tog fart i Stockholmsområdet gick vi ut med vissa direktiv där, sedan med en enhetlig rekommendation i hela myndigheten. Rekommendationen gäller ju fram till 31 december, sen får vi se vad Folkhälsomyndigheten kommer med för besked.

– Det är en chefsuppgift att se till att verksamheterna fungerar så bra som möjligt. Det är viktigt att ha samtal med sina medarbetare och det finns rutiner för hur det går till. 

Örebro universitet

Cirka 1 400 anställda, Johan Schnürer, rektor:

Vi har en blandning, där det är möjligt så kan man fortsätta jobba hemifrån, men man måste komma överens med sin chef. Vi ser gärna också en växling så att inte några blir sittande hemma hela tiden. Vi tror det är dåligt för många att sitta isolerade och inte möta sina arbetskamrater. Det är i princip lika för alla, men vissa funktioner, till exempel städning, kan ju inte jobba hemifrån.

– Under våren skickade vi hem folk mer direkt och hade inte behovet av att växla på samma sätt. Då visste vi inte hur långvarigt det skulle bli, då blev det att alla som kan ska jobba hemma, men nu måste vi tänka uthålligt också. Vår bedömning är att det inte är över i höst. Det är viktigt att människor möts för utvecklingen av universitetet, det går inte bara via det digitala.

– Det fungerar förvånansvärt bra, vi är väldigt imponerade över lärare och studenter som kunde hantera den snabba omställningen. Men ett universitet ska inte bara förmedla känd kunskap utan också ta fram ny. Här kan man vara lite orolig för det här spontana som leder till nya forskningsidéer och projekt. På sikt kommer det leda till mindre forskning, tror vi. 

Länsstyrelsen

Cirka 200 anställda, Anna Olofsson, länsråd:

– Vi följer ju Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Utgångspunkten har varit att om man har möjlighet att arbeta hemma kan man göra det. Samtidigt har vi sagt att är du frisk och behöver vara på arbetsplatsen så kan du vara det.  

– En bedömning görs utifrån verksamhetens behov och genom dialog mellan medarbetare och chef. Vi är måna om att det finns möjlighet till flexibilitet utifrån de behov som finns, individuella eller verksamhetens behov.  

– I princip är det en liknande situation som i våras och under sommaren. Men vi ser att det kan bli en problematik om man under så lång tid inte kan träffa sina kollegor. Nu kan man ha enhetsmöten regelbundet och träffas, under förutsättning att man har en lokal där man kan hålla distans, det är den förändring vi gjort. Vi gör så här tills vidare, med förbehållet att det kan komma att ske förändringar.

Generellt sett tror jag vi kan säga att det fungerat bra i vår organisation under våren. Vi har också gjort en enkät till våra medarbetare som vi sammanställer, och jag tror man kan säga att det har fungerat bättre än vi förväntat oss, men på längre sikt ser vi att det kan få konsekvenser både för arbetsmiljö och våra medarbetades hälsa och välbefinnande.

Epiroc

Cirka 2 200 anställda i Örebro, inklusive konsulter, Shirin Golrang Bergdahl:

– Vi har följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer sedan start, och fortsätter nu att arbeta på samma sätt som i våras.

– Delar av verksamheterna skiftar arbete hemifrån med arbete på arbetsplatsen, medan andra delar av organisationen måste befinna sig på arbetsplatsen för att kunna utföra sina arbetsuppgifter. Det finns också grupper som enbart arbetar hemifrån. Vi anpassar verksamheten för att betydligt minska antalet personer som vistas fysiskt på arbetsplatsen. Vi ser att detta inte är kortsiktigt och anpassar vårt sätt att arbeta därefter.   

– Vi räknar med att fortsätta på liknande sätt fram till årsskiftet, men anpassar oss till eventuella nya rekommendationer. 

Det fungerar väl. Vi strävar efter att minimera antalet situationer där distans inte kan hållas och vi har kontinuerliga skyddsronder för att identifiera åtgärder för att minska smittspridning. Vi uppdaterar också våra interna riktlinjer kring hemarbete utifrån ett arbetsmiljöperspektiv.

Örebro kommun

Cirka 12 000 anställda, Jörgen Winbladh, handläggare:

– Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och rekommendationer och anpassar våra verksamheter utefter det. Vi gör det vi kan med information och eventuella åtgärder. Där vi har möjlighet så poängterar vi vikten av att jobba hemifrån men självklart kan inte alla göra det.

– Det är egentligen ingen skillnad mot tidigare. Vi märker dock att flera finns på plats där det i våras arbetades hemifrån.

– Vi kommer att arbeta på detta sätt så länge det behövs. Vi har under våren lärt oss att köra möten på länk vilket idag är ett naturligt sätt att genomföra möten på. För dom flesta har det övergått till ett normalläge när det gäller möten.

– I stort sett fungerar det bra. Självklart är det verksamheter där det är svårare och det märks även på personalen att dom flesta är ganska trötta på denna pandemi. Jag vill vara på min arbetsplats, arbeta, träffa arbetskamrater, fika och luncha tillsammans. Det sociala har fått stå tillbaka.

– Vi har också tagit fram ”hemarbetskit” som personalen kan kvittera ut så att arbetsmiljön hemma också blir godtagbar. Vi är fullt medvetna om att det är arbetsgivaren som har arbetsmiljöansvaret även om det arbetas hemifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet