– Vi märker en stor skillnad. Myndigheter och omvärlden är på tå på ett helt annat sätt. Regeländringar kommer mycket snabbare för man har erfarenheterna från 2018 och utredningar är redan gjorda, säger Erik Sandberg, regionordförande för Lantbrukarnas riksförbund (LRF) Örebro.
För att inte hamna i samma läge som 2018 startade LRF nyligen en nationell beredskapsgrupp som bland annat jobbar med frågor om dispenser.
Sämre skörd än vanligt
Den första grässkörden är just bärgad i länet med magrare resultat än normalt.
– Många pratar om ungefär halv skörd mot normalt, andra om 30 procent minskad skörd, säger LRF:s regionordförande Erik Sandberg.
Han själv är spannmålsbonde och även på hans fält märks torkan, särskilt där landskapet höjer sig och jorden är mer stenig.
Behövs mer regn
Med årets regnfattiga start står vårsådden och stampar i den torra jorden, medan höstsådden klarat sig bättre eftersom rötterna hunnit söka sig nedåt. Det är bråttom med mer regn, och då ett lätt regn över tid – inga störtskurar.
– Vi är vana med stora vädervariationer, men när det blir ett snäpp till så är det ytterligare en stressfaktor för många. Vi måste få mer regn snart, för det som kom har inte blött upp på djupet, säger Erik Sandberg.
Dyrare insatsvaror
Och det är inte bara vädret som stressar. Med inflationen och kriget i Ukraina har allt blivit dyrare, bland annat gödsel och drivmedel har stuckit iväg.
– Odlingen är ungefär dubbelt så dyr nu mot för ett par år sedan, så läget var tufft redan innan den här torkan.
I videoklippet berättar Erik Sandberg, regionordförande i LRF mer om läget för bönderna i länet.