För fyra år sedan inledde ICA Supermarket Ekershallen i Örebro och hjälporganisationen Ria Dorkas ett samarbete. Mat som är på väg att passera bäst-före-datum samlas i säckar och skänks till Ria Dorkas.
– Vi gör någonting nyttigt med sådan mat som vi tidigare slängde. Det är artiklar som är fullt tjänliga och nu kommer de till nytta för människor som inte har samma möjligheter som många andra, säger Tony Oscarsson, en av butiksägarna.
Innan samarbetet inleddes tänkte butikspersonalen inte så mycket på sitt matsvinn, enligt Tony Oscarsson. Men nu arbetar de med det dagligen – och det är också en ekonomisk fråga.
– Man kan tänka miljö, man kan tänka rent allmänt att de är förskräckligt att så mycket mat som fortfarande går att nyttja slängs. Det är ekonomiska värden – inte minst för oss själva.
Mat för miljonbelopp
Bara i den här butiken slängs mat för miljonbelopp årligen. Precis som i andra butiker slängs mest frukt och grönt, sedan kött och bröd. Räknat på handelns totala matsvinn i Sverige är det 63 000 ton mat som kastas i onödan, enligt Naturvårdsverket.
Det är ungefär lika mycket som årskonsumtionen för alla invånare i en mellanstor svensk kommun. Butikerna slänger trots det lite i förhållande till andra led i livsmedelskedjan. Men med åtgärder kan matberget ändå krympa.
– Man kan utbilda personalen i det här. Hur lägger man till exempel upp frukt utan att den mosas och vid vilken temperatur håller varorna längst? Det handlar också mycket om att kartlägga för att se vad svinnet kostar för butiken och att sätta upp mål, säger Sanna Due Sjöström på Naturvårdsverket.
Naturvårdsverket har tillsammans med Livsmedelsverket och Jordbruksverket ett regeringsuppdrag för att minska matsvinnet. Uppdraget ska slutredovisas nästa vår.