Utvärderingen är gjord av socialtjänsten och i den lyfts bland annat behovet av att skapa ett lokalt avhopparprogram. Men det finns fler förslag på förbättringar.
Det handlar även om att socialtjänsten vill titta på möjligheten att ”byta” kriminella med andra kommuner när personer av olika anledningar behöver lämna sin hemkommun,
Utvärderingen lyfter också behovet att få till akuta skyddsplaceringar för unga vuxna utan att polisen gör en bedömning av skyddsbehovet innan. Enligt socialtjänsten kan det möjliggöra att personerna vågar prata med polisen – och ta emot stöd.
Fakta: Gruppvåldsintervention (GVI)
GVI, i folkmun ibland kallat ”Sluta skjut”, är en strategi för att reducera grovt våld i en specifik stad eller stadsdel och bygger på samverkan mellan polis, kommun, kriminalvård och lokalsamhälle.
Samverkansparterna kommunicerar direkt med våldsbenägna grupper för att förmedla ett gemensamt och enhetligt budskap: Att våldet inte accepteras, att hela gruppen kommer att få ögonen på sig om en individ ur gruppen begår våldshandlingar och att de personer som vill lämna det kriminella livet erbjuds hjälp och stöd.
En central utgångspunkt för strategin är att majoriteten av allt grovt våld i ett samhälle kan kopplas till ett fåtal individer. För att minska våldet ska samhället rikta sina resurser mot dessa individer och de grupper som de tillhör.
Malmö var pilotkommun för strategin 2018–2020 och använde sig då av namnet ”Sluta skjut”.
Källa: Brottsförebyggande rådet