1) Sortera om i kylskåpet.
En sak som jag har hemma är en använd-först-hylla.
Är man en familj eller bor i kollektiv är det inte alltid samma person som lagar maten som är den som köper in den eller är den som ska äta upp den. Då är det lätt att något hamnar längst in i kylskåpet och blir bortglömt. På använd-först-hyllan hamnar allt som har lite kort hållbarhet eller behöver ätas upp fort. Om du ska laga mat så utgår du alltid från använd-först-hyllan och plockar sedan in varor från andra hyllor.
2) Bäst före betyder inte slängdags.
Lita inte så hårt på bäst-före-datum. De är bara en rekommendation från producenterna. Använd sunt förnuft istället. Ser det bra ut, luktar bra och smakar bra så är det helt okej att äta också.
3) En del råvaror gillar kyla – andra värme.
Förvara saker vid rött temperatur så håller de extra länge. Till exempel mår tomater och bananer inte så bra i kyla. De trivs bäst i rumstemperatur.
4) Ta inte för mycket mat på tallriken...
Det är klart att vi ska äta god mat. Men tänk ett varv extra när du lägger upp på tallriken. Ta hellre två gånger och lite mindre än att slänga.
5) ...och tänk efter extra vid julbordet.
Bufféer är en jättestor svinnbov. På ett julbord kan man ta hur många gånger som helst. Så ta hellre tio små portioner än tre stora där du lämnar kvar på tallriken.