Så påverkas Lindesbergs elever av besparingsförslaget

Uppdaterad
Publicerad

Flytta högstadiet i Storå till Lindesberg och låt Vedevågs skola bli en F-3-skola – det är några av förslagen som politikerna ska ta ställning till när Lindesbergs kommun nu ska försöka lösa sitt underskott, något som P4 Örebro var först med att berätta.

Det är ett allvarligt ekonomiskt läge för Lindesbergs kommun, som behöver minska kostnaderna med 100 miljoner kronor per år.

Barn- och utbildningsnämnden ska försöka minska sina kostnader med omkring 30 miljoner, detta samtidigt som antalet skolelever i kommunen minskar. Enligt kommunens siffror kommer elevunderlaget minska – idag är det ca 265 elever i årskurs 9, medan det de senaste åren fötts omkring 200 barn per år.

För att få ihop den ekvationen föreslås både antalet förskolor och skolor minska. Förslagen ska snabbutredas för att politikerna ska kunna fatta beslut i november.

SPARFÖRSLAG SOM SKA SNABBUTREDAS I LINDESBERGS KOMMUN

  • Vedevågs skola föreslås bli en F-3-skola. Årskurs 4-5 flyttas till Fröviskolan eller Björkhagaskolan i Lindesberg.
  • Årskurserna 7–9 på Storåskolan föreslås flyttas till Lindbackaskolan i Lindesberg
  • Flytta förskolan Bergknallen till Vedevågs skola
  • Flytta Hagabackens skola i Guldsmedshyttan till Storåskolan och flytta förskolorna Lysmasken och Hagabackens förskola till Hagabackens skola.
Tre personer sitter runt ett runt bord i ett mötesrum, med en grön gardin i bakgrunden. De är klädda i formella kläder och verkar vara i diskussion. Bordet är av trä och reflekterar ett mjukt ljus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
ARKIV: Vid en presskonferens i Lindesberg den 24 september berättade de styrande om kommunens allvarliga ekonomiska läge. Foto: Beatrice Emmerik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.