• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Klädkedjorna har börjat ta betalt för plastkassar. Foto: Cathrine Gustavsson/SVT

Så säger örebroarna om att betala för kassen

Uppdaterad
Publicerad

I ett försök att minska plastberget har de stora klädkedjorna från och med första juni valt att ta betalt för sina kassar. Men hur bra är idén egentligen – bland örebroarna var meningarna delade på fredagen.

Att betala två kronor för att få sina nyinköpta kläder i en plastpåse – kan det vara något?

Bland fredagsflanörer på Köpmangatan i Örebro är det många som tycker att nyordningen är bra, även om inte alla kände till den.

– Jag blev lite förvånad, erkänner Mimmi Tenglén som just handlat i en av de större klädbutikerna. Men är det för miljöns skull så är det väl bra.

LÄS MER: Nu börjar klädjättarna ta betalt för påsar

Minska plastberget

Och det är just miljön och en välbehövling minskning av plastberget som ligger bakom det faktum att flera klädkedjor nu börjar att ta betalt för sina påsar. Närmare bestämt handlar det om ett EU-direktiv bakom som ska minska vår användning av plast.

– Fast jag undrar hur mycket det hjälper, tänker Simon Börjesson.

– Jag kommer nog att betala och inte ta med mig egna påsar trots allt, erkänner Sofie Börjesson. Jag handlar å andra sidan inte särskilt ofta.

Tjänar ännu mer pengar

Men visst finns det också andra som är kritiska till det hela.

– Det här innebär ju att klädkedjorna tjänar ännu mer pengar på sina kunder, menar Gustav Andersson. Vill de att jag ska handla får de bjuda på kassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.