äldreomsorg, Askersund, vård- och omsorg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lise Ohlin, verksamhetschef för vård- och omsorg och politiken berätta om satsningen att få in unga och utmaningarna framåt. Foto: SVT, privat

Så ska Askersund lösa bristen på personal inom vård och omsorg

Uppdaterad
Publicerad

60 000 fler medarbetare behöver anställas inom äldreomsorgen i Sverige de kommande tio åren enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). I Askersund, där nästan var tredje invånare är pensionär, är utmaningarna stora.

– Vi har stora behov och det finns inte tillräckligt många som kan bli anställda, säger Lise Ohlin, verksamhetschef inom vård och omsorg i Askersund.

Den svenska äldreomsorgen står inför stora utmaningar med en allt mer åldrande befolkning, där antalet äldre över 80 år, kommer att öka med hela 38 procent i Sverige inom tio år enligt nya siffror från SCB.

Och i Askersund sker ökningen i ännu högre takt (46 procent).

Åldrande befolkning med färre unga

Ekvationen går inte ihop när befolkningen blir allt äldre, samtidigt som det föds allt färre barn. Askersund är också en kommun som många äldre flyttar till, samtidigt som man har en större utflyttning av unga invånare.

Enligt verksamhetschefen Lise Ohlin kommer fler behöva bo kvar hemma längre i framtiden och även civilsamhället spelar en viktig roll.

– Där har vi många aktiva och engagerade pensionärer i kommunen, säger hon.

Trygg hemgång, som är ett extra stöd vid hemkomst från sjukhus, är en annan arbetsmetod som Lise Ohlin gärna lyfter fram.

– Vi behöver titta på fler nya arbetssätt och hitta sätt att stötta varandra inom förvaltningarna och genom kommunövergripande samarbeten. För vi kommer inte lösa det här själva, medger hon.

Så lockas unga in till äldreomsorgen

I Askersund har man riktat in sig extra mycket på att försöka locka unga medarbetare.

Tio elever på Alléskolans vård- och omsorgsprogram fick under sommaren mer i lön än andra feriepraktikanter inom kommunala sektorn för andra året i rad.

Insatsen har varit direkt nödvändigt för att inte tappa arbetskraft, enligt ordförande i socialnämnden Niina Iinatti (M).

Starta klippet för att se henne förklara hur kommunen upptäckte att man ”behövde skjuta till pengar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.