Så ska fallolyckorna minska

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler äldre i Sverige faller – och de faller ofta. Det visar siffror som SVT tagit fram tillsammans med Socialstyrelsen. För att hitta riskgrupperna och förebygga risken för fallolyckor bland äldre satsar landstingen på att gå på djupet.

I fjol skadades omkring fem procent av alla svenskar äldre än 65 år så pass allvarligt efter ett fall att de tvingades uppsöka sjukhus – och för många av dem var det långt ifrån första gången de föll och skadade sig. Det visar unika siffror som Svt låtit Socialstyrelsen samköra.

I landet i stort har antalet fallolyckor ökat de senaste åren. I Örebro län har utvecklingen av fallolyckor i princip stått still bortsett från en ytterst marginell ökning.

#frittfall

Däremot har man i Västmanlands län sett ett minskat antal fallolyckor. Där har man gått från 57,6 fall per tusen invånare mellan 2008 och 2010 till omkring 54,3 fall per tusen invånare.

Jobbar med bakomliggande orsaker

Vad som ligger bakom minskningen är svårt att säga, men enligt Pernilla Deflon-Forsberg, som arbetar med fall- och trycksårsförebyggande inom landstinget Västmanland, har man satsat för att få ner statistiken.

– Fallolyckor är ett stort problem. Vi har satt in åtgärder för att få ner siffrorna, bland annat genom att stärka samarbetet och involvera fler professioner i att både bedöma riskerna och när det gäller att sätta in resurserna, säger hon.

Just när, och vilka resurser, som ska sättas in har stått i fokus.

– Vi jobbar mycket med att utreda bakomliggande orsaker och utreda varför just exempelvis den här personer löper en stor risk att falla och skada sig, och vilka åtgärder som passar just den personen.

Orsakerna är många

Att individanpassa riskbedömningen är ett sätt som man även använder sig av inom Örebro län. Men då fallolyckor har en komplex bild, menar projektledaren Margit Gehrke-Flyckt, att det är svårt.

– Det finns så många orsaker till varför man faller och det gör att det är svårt att göra en speciell satsning.

Men satsningar finns. Sedan projektet ”Mest sjuka äldre” drog igång 2010 har Västmanlands län gjort 34300 riskbedömningar av personer över 65 års ålder, ett projekt som visade att omkring 27000 personer låg i riskzonen för att skada sig vid ett fall.

Motsvarande siffra för Örebro län visade att ungefär 25000 personer av 33 000 riskbedömda visade sig vara i riskzonen.

Rädslan begränsar de äldre

Är fallolyckor bland äldre ett stort problem?

– Ja det där det. Fall är en av de vanligaste orsakerna till att äldre personer hamnar på sjukhus eller skadar sig illa. Det i sin tur gör att en del äldre inte vågar vara lika aktiva som de vill på grund av rädsla för att falla. Det här är något som man skulle behöva jobba mer förebyggande med, säger Margit Gehrke-Flyckt.

Pernilla Deflon-Forsberg är inne på samma spår.

– Jämför man med trafikolyckor, där man sedan länge arbetat mot en nollvision, så önskar man att man gjorde något liknande när det gäller fallolyckor då det är något som är oerhört kostsamt för samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#frittfall

Mer i ämnet