En kvinna framför en karta Norden-karta och en finsk flagga

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anne Ågren och Karlskoga kommun tar till nya grepp för att hitta vårdpersonal. Nu åker kommunen till Finland. Foto: SVT

Så ska Karlskoga kommun hitta finsk personal till vården

Publicerad

Att hitta tvåspråkig personal inom vård- och omsorg har varit en stor utmaning för Karlskoga kommun. Efter att platsannonser inte gett resultat reser nu kommunen till Finland för att locka personal till orten.

– Vi tycker att det här är väl satsade pengar, säger Anne Ågren, minoritetsstrateg i Karlskoga.

Karlskoga har varit ett finskt förvaltningsområde sedan tio år tillbaka. Behovet att leva upp till det och få in personal som kan tala både svenska och finska är enligt kommunen omfattande.

– Det kom jättemånga finländare hit på 60-talet och 70-talet. De börjar komma upp i hög åldern. Så vi behöver få in personal överallt. Och vi har också redan en finsk avdelning för dementa och nu är det på gång också för somatiskt sjuka, säger Anne Ågren.

Stor rekryteringsmässa ska locka personal till Sverige

Tre personer inom kommunen kommer nästa vecka resa till Finland för att delta på en stor rekryteringsmässa på Metropolia yrkeshögskola i Helsingfors, där man kommer träffa flera yrkeshögskolor. Förutom Karlskoga deltar även representanter från Gävle, Malmö och Skövde som gör samma rekryteringsresa.

Utöver vård- och omsorgen hoppas Karlskoga kommun kunna hitta personal inom barnomsorgen.

Tidigare har det gått trögt att hitta tvåspråkig personal. Hör Anne Ågren berätta om varför nuvarande satsning är viktig i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.