– Det är inget superfår vi ska ta fram men det kan bli en ny ras över tid med många raser i sig, säger Robert Nilsson som är projektledare.
Det är matföretaget Scan som står bakom projektet som inleds med att 5 000 tackor runtom i Sverige ska DNA-testas. Något som görs inom andra köttproduktioner men hittills inte inom fårnäringen.
– Vi ska börja avla på egenskaper och inte på ras, säger Robert Nilsson.
Under fem år ska arbetet pågå med att ta fram en avelsbas. Målet är sen att öka lammproduktionen genom att bland annat få fram får som kan få fler lammkullar per år än tidigare. I dag får de oftast en lammkull per år.
– Den nya tackan ska ge förutsättningar för en stabil produktion och kunna lamma tre gånger på två år.
Minskad produktion under flera år
Projektets mål är att öka lammproduktionen i Sverige som har minskat under flera år, samtidigt som efterfrågan har ökat. Slakten av får och lamm minskade med 12 procent under 2024. Det är den lägsta noteringen sen 2005 enligt Jordbruksverket.
– Minskningen beror på hög ålder bland producenter, rovdjursproblematik och att det idag är svårt att få lönsamhet, säger Gudrun Haglund Eriksson som är lammproducent i Närkesberg och ordförande i Sveriges fåravelsförbund.
Gudrun är positiv till projektet men ser det som en av flera pusselbitar för att få produktionen att öka.
Av allt lammkött som konsumeras i dag är det knappt 30 procent som fötts upp i Sverige, resten importeras.
– För oss är lammslakten i dag väldigt säsongsbetonad och utifrån vårt perspektiv vill vi dubbla vår lammslakt och få en mer jämn fördelning, säger Robert Nilsson.