Mellan 2015 och 2018 minskade antalet lån av barn- och ungdomsböcker från i snitt 15 lån per barn under ett år i länet till 12. Det här placerar Örebro län på 18:e plats i riket enligt en rapport från Kungliga biblioteket.
Enligt Region Örebro län finns det mycket idag som tar upp ungas uppmärksamhet och som bidragit till utvecklingen.
– Det har ju hänt sjukt mycket med tekniken och det finns så mycket kul att sysselsätta sig med idag. Böcker kräver tid, engagemang och hjärnverksamhet, säger Linda Berg-Ottosson.
Föräldrar spelar avgörande roll
I dagens samhälle är inte högläsning hemma självklart, något som leder till stora skillnader i läsförståelse i skolan, som nu spelar en ännu mer avgörande roll idag.
– Vissa barn får med sig mycket gratis hemifrån genom högläsning. Sedan är det många som tappar läsningen under en period då det är andra intressen som tar över. Men unga som fått mycket hemifrån kommer ofta in i det igen eftersom de har grunderna. Den stora utmaningen är att nå de som inte har det här gratis hemifrån, säger Linda Berg-Ottosson.
Enligt Region Örebro län gäller det att få in läsning som en naturlig del redan i förskolan.
– Det finns ett intressant projekt som heter Bokstart där man vänder sig till familjer med barn mellan noll till tre år, där biblioteken arbetar i samarbete med BVC, logopeder och familjecentraler.