Foto: Weine Ahlstrand/Region Örebro län

Så vill regionen spara: Höjda avgifter för patienterna

Uppdaterad
Publicerad

Region Örebro län har stora ekonomiska bekymmer. För att lösa dessa har en handlingsplan tagits fram. Den föreslår bland annat höjda avgifter för patientbesök. Men även att patienter får teckna abonnemang på till exempel fysiska hjälpmedel.

Efter maj i år hade hälso- och sjukvården i Örebro ett underskott på 365 miljoner. I förra veckan presenterades ett förslag som skulle spara 100 miljoner inom hälso- och sjukvårdens administration.

Nu har en handlingsplan med fler besparingsförslag presenterats, vilket Nerikes allehanda var först med att berätta om under onsdagsmorgonen.

I handlingsplanen föreslås en ökning av en rad patientavgifter. Bland annat kan du få betala 400 kronor för ett besök på akuten, istället för 280 som det är idag.

Även kostnaden för läkarbesök på vårdcentralen föreslås höjas, från 150 kronor till 200, också digitala läkarbesök kan bli dyrare och öka från 100 till 200 kronor.

För fysiska hjälpmedel föreslår handlingsplanen ett abonnemang som ska kosta 65 kronor i månaden, oavsett hur många hjälpmedel en person behöver. Rullatorer är dock undantagna.

Även det bidrag som betalas ut till glutenintoleranta föreslås försvinna, vilket SVT tidigare rapporterat om.

Olika sätt att spara

I handlingsplanen står det att regionen omedelbart ska bromsa kostnadsutvecklingen. Det föreslås göras genom bland annat anställningsstopp av administrativ personal, mindre möjlighet för personal att åka på externa utbildningar och konferenser samt minskad övertid.

Även långsiktiga besparingsåtgärder föreslås, en av dessa är att sälja mer vård till andra län och köpa mindre. I planen nämns kvinnosjukvård, ögonsjukvård, plastik- och hjärtkirurgi som områden där man kan köpa mindre vård och sälja mer. Här beräknar regionen att man kan spara 25 till 30 miljoner kronor på två år.

Utöver detta ser regionen en möjlighet att förbättra ekonomin när det kommer till det ökande antalet av patienter som söker vård för könsdysfori. Här finns planer på att införa ett tvärprofessionellt team. Detta skulle ge länet möjlighet att sälja denna typen av vård till andra län, samtidigt som man slipper köpa den. På två år kan det spara 12 miljoner kronor, skriver man.

Ingen operation i Lindesberg nattetid

Handlingsplanen föreslår även en effektivisering av jour- och beredskapsverksamheten på länets sjukhus. Detta minskar dyra personallösningar och ökar tillgängligheten dagtid, enligt förslaget.

Tydligast kan det komma att bli i Lindesberg, där handlingsplanen föreslår att inga operationer ska utföras nattetid. Under 2018 opererades 25 personer i Lindesberg mellan klockan 21 och 7 och handlingsplanen skriver att få kommer påverkas av att inga operationer utförs nattetid, särskilt inte om man har en bättre planering.

Regionpolitikerna ska besluta om handlingsplanen under hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.