Niclas Lagerstam är nöjd över åreta upplaga av Putte i Parken. Foto: SVT

Klart godkänt för säkerheten på Putte i Parken

Uppdaterad
Publicerad

Sexuella ofredanden har varit ett återkommande problem för många festivalarrangörer. Inför årets upplaga av Putte i Parken valde arrangören att trappa upp säkerheten med bland annat fler övervakningskameror. Något som visat sig ha god effekt.

På lördagkvällen klingade de sista tonerna ut på Putte i Parkens festivalturné och arrangören Niclas Lagerstam kunde dra en lättnadens suck.  Från att förra sommaren ha fått in nästan 40 anmälningar om sexuella ofredanden har årets upplaga lett till en handfull anmälningar.

LÄS MER: Antalet anmälda sexuella ofredanden på festivaler minskar

– Det känns jätteskönt, konstaterar han. Det handlar framförallt om att vi har haft ett superbra samarbete med polisen och vår säkerhetspersonal som har gjort ett fantastiskt jobb. All vår personal har gjort ett fantastiskt jobb.

Även polisen berömmer arrangemanget och säkerhetsarbetet.

Publiken får största elogen

Ett bra förebyggande arbete och en ökning av övervakningskameror lyfter Niclas Lagerstam fram. Men den största elogen vill han ändå ge till publiken.

– Vi har haft en skötsam publik tillsammans har vi gjort en säker festival. Sammanlagt har vi haft nästan 38.000 besök, trots bitvis dåligt väder! Det är helt fantastiskt.

Filmat besökare

Inför årets turné till de fyra städerna Linköping, Karlstad, Leksand, Stockholm och Karlskoga aviserade Niclas Lagerstam att kameraövervakningen på området skulle öka i syfte att underlätta identifieringen av eventuella gärningsmän.

Fasta kameror har funnits uppsatta över hela området men personal har också filmat besökare. Hur mycket det har spelat in är för tidigt att säga menar Niclas Lagerstam men han poängterar att kostnaden för den ökade kamerabevakningen är försumbar.

– Vi har alltid jobbat mycket med säkerhet och det här kostar inte mycket mer än andra säkerhetsåtgärder som vi vidtagit.

Samtidigt vill han understryka att sexuella övergrepp inte får ses som ett festivalproblem.

– Det är ett samhällsproblem och inget annat, avslutar Niclas Lagerstam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.