Satelliter larmar om bränder – nytt system för räddningstjänsterna

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara brandflyg och mänskliga ögon som kan larma om bränder. Satelliter, som testats under två år, används nu operativt i landet för att upptäcka bränder i skog och mark.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som tillsammans med SMHI, länsstyrelser och kommunala räddningstjänster har utvecklat möjligheten att upptäcka bränder med hjälp av satelliter. Det kan ses som en komplement till skogsbrandsbevakande flyg som sedan tidigare används.

– Erfarenheter från testet visar att det har väldigt god potential och tekniken kommer till stor nytta för räddningstjänsterna. Så vi har driftsatt tekniken under 2022, säger Stefan Andersson, handläggare på MSB.

Upptäcka och hitta bränder

Det primära syftet är att tidigt kunna upptäcka skogsbränder och påbörja släckningsarbetet innan bränderna sprider sig. Men räddningstjänsterna har i sin återkoppling även lyft att systemet varit bra för positionering av bränder.

– Det är något som kanske inte alltid är enkelt baserat på en inringning, där det kan vara så att man känner lukt eller ser en rökpelare. Då är även tekniken användbar, säger Stefan Andersson.

Räddningstjänsten hittade brand

Nyligen hittade Räddningsregion Bergslagen till en brand på ett kalhygge norr om Svartå i Örebro län, med hjälp av metoden.

– Där hade man varit ute och letat och inte hittat något. Det var med hjälp av detektering från satelliter som vi kunde lokalisera branden, säger Claes Hagenmark, vakthavande befäl på räddningsregion Bergslagen.

Även om det i de allra flesta fall visat sig vara riktiga bränder så händer det att det sker falska detektioner. Det arbetar MSB med att bättre kunna filtrera bort framöver.

Så fungerar satellitdetektion

Bevakningen sker med hjälp av två satelliter som används med ett möjligt tidsfönster mitt på natten cirka klockan 00-04 och mitt på dagen cirka klockan 12-16. Satelliterna passerar Sverige vid lite olika tidpunkter varje dag. Potentialen för tekniken är, precis som med de skogsbrandbevakande flygplanen, störst i glesbygd där sannolikheten till upptäckt är mindre från människor.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.