Fritidsbanken i Laxå har funnits sedan 2018 och har sin lokal mitt emot järnvägsstationen. Hit kommer barn och unga, men också vuxna som lånar cyklar och fritidsutrustning. Men också äldre som lånar gåstavar och bollar när barnbarnen ska hälsa på.
Hur regeringens satsning på 10 miljoner ska fördelas på landets 130 Fritidsbanker är inte klart.
– Men alla Fritidsbanker ska göra en inventering så att man ser vilken utrustning som behövs för parasport, förklarar Åsa Törnkvist, samordnare för samhällsutveckling i Laxå kommun.
Digitala anslagstavlor
En del av pengarna ska också användas till ett så kallat fritidskort för unga 8-16 år som de ska kunna använda för att betala medlemsavgifter i olika föreningar.
– På varje fritidsbank ska det också finnas en digital anslagstavla där man ska kunna se vilka olika föreningar som finns i den egna kommunen, förklarar hon.
Ambulerande verksamhet
På Fritidsbanken arbetar Ove Lindell och Eatidal Tahhan.
Varje vecka tar de med sig utrustning och åker ut till kommunens alla skolor. En eftermiddag i veckan finns de också ute i ett bostadsområde för att uppmuntra barn och unga att hitta roliga fritidsaktiviteter.
– Det finns ju alltid önskemål om mer grejer, säger Ove, som i grunden är verkstadsmekaniker och kan reparera utrustningen när leken gått lite för hårt till.
Flitiga besökare
Några som ofta besöker Fritidsbanken i Laxå är Joud Alhaj Mustafa, 11, och Alaa Skaiti, 9.
– Det är roligt att man får låna grejer man inte har. Vi har lånat fotbollar, fotbollsskor, rullskridskor, tennisboll, basketboll, jättemånga grejer, säger Joud.