Nikolaus Koutakis, statistiker på SCB, blir intervjuad på sitt kontor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du höra Nikolaus Koutakis, statistiker på SCB, berätta om situationen för de ensamkommande barn som kom till Sverige 2015. Foto: Elin Igelström Nordahl/SVT

SCB: Många ensamkommande barn försörjer nu sig själva

Uppdaterad
Publicerad

År 2015 var ett rekordår – då sökte över 35 000 barn asyl i Sverige. En rapport från SCB visar nu att sju av tio ensamkommande barn som kom till Sverige 2015 nu är i arbete och försörjer sig själva.

SCB:s rapport rörande ensamkommande barns arbetsmarknadsstatus bygger på de 20 000 av de 35 000 som kom 2015 och som fortfarande var kvar och folkbokförda i Sverige 2022. Barnen är födda 1999.

Resultatet i rapporten visar att bland de ensamkommande barnen, som i dag är 23 år, är 67 procent av kvinnorna och 82 procent av männen i arbete och försörjer sig själva.

Det handlar om barn som kommit till Sverige och fått asyl som ensamkommande barn samt ensamkommande barn som har fått asyl genom gymnasielagen.

Har jämförts med andra grupper

I studien jämförs grupperna med barn som är födda samma år och som kom till Sverige 2015 med sina familjer, samt med svenskfödda barn i samma ålder.

Resultatet visar att de flesta svenskfödda barn eller de som kommit hit med sina familjer inte är i egen försörjning, enligt Nikolaus Koutakis, statistiker som arbetar med samordning av barn- och familjestatistik på SCB.

– De studerar vidare eller funderar på vad de vill göra med sina liv, medan de ensamkommande barnen är ute i arbete och tidigt försörjer sig själva i stor utsträckning.

I klippet kan du höra mer om vad de ensamkommande jobbar med i dag.

Texten är uppdaterad med förtydligande om att andelen 7 av 10 har sin grund i de 20 000 som var kvar 2022, inte av alla de 35 000 som kom 2015.

Rapport från SCB om Ensamkommande barn

Drygt 35 000 ensamkommande barn sökte asyl i Sverige 2015. De var därmed yngre än 18 år och kom till Sverige utan vårdnadshavare.

Drygt 13 000 av dem har fått uppehållstillstånd som ensamkommande barn, och drygt 7 000 har fått det enligt gymnasielagen. I båda grupperna var de flesta pojkar från Afghanistan.

Av dem som fått uppehållstillstånd som ensamkommande barn var 87 procent pojkar. I gymnasielagsgruppen var 98 procent pojkar.

De som fick uppehållstillstånd som ensamkommande barn fick i stor utsträckning permanenta uppehållstillstånd.

Omkring fyra av tio var svenska medborgare i slutet av 2022.

De som fick uppehållstillstånd enligt gymnasielagen kunde få ett permanent sådant om de fick jobb efter gymnasiet. Av dem hade cirka hälften permanent uppehållstillstånd 2022.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.