SD framåt i Degerfors – V och S backar

Uppdaterad
Publicerad

Röda Degerfors är numer lite mindre rött. Sverigedemokraterna har gjort ett starkt val i den traditionellt röda kommunen. Men om det innebär något reellt inflytande återstår att se.

Det är två nedstämda företrädare för V respektive S som SVT:s team möter dagen efter valet.

– Vi har inte fått fram våra frågor nu på slutet, utan det har varit mycket fokus på andra saker som direktörens avgång, Coophuset och så vidare, det kan vara en bidragande orsak, säger Anneli Mylly (V) som suttit som Kommunstyrelsens ordförande i drygt ett år.

Valet 2022 Örebro län

– Vi ser att vi har tappat mycket till Moderaterna och främst till SD, säger Johanna Svärd (S). 

Både hon och Anneli Mylly tror att den gångna mandatperioden med flera maktskiften i kommunen kan ligga dem i fatet när medborgarna fattat sina beslut. Förutom SD så går KD och M framåt i kommunen. Liberalerna ställde inte upp och just nu balanserar MP precis under spärren. De sista rösterna räknas under onsdagen och då kommer det finnas ett klart besked kring hur många mandat varje parti kniper.

SD tydligt framåt

Desto gladare är Sverigedemokraterna. Leif Erixon (SD), har just varit med om sin första valrörelse och står som fjärde namn för partiet i Degerfors.

– Man funderar på vad man vill göra nu, man har bråttom och vill bara förändra. Men man får väl sitta lite lugnt och vänta på att resultatet är färdigräknat helt och hållet, säger han.

I klippet får du höra mer hur de tre partierna reagerar på det preliminära valresultatet.

Största svängningarna i kommunvalet i Degerfors

(Första siffran 2022 års preliminära resultat – valet 2018 inom parentes.)

Vänsterpartiet: 30,5 (35,7) – backar 5,2 procentenheter.

Socialdemokraterna: 22,5 (30,3) – backar 7,8 procentenheter.

Sverigedemokraterna: 19,0 (12,2) – ökar med 6,8 procentenheter.

Fotnot: Procentsatserna avrundade till en decimal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet