Bild på fasad Örebro Tingsrätt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsåklagaren berätta om fallet i klippet ovan. Foto: Åklagarmyndigheten/SVT

Sju åtalas för förberedelse till mord i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Sju personer, sex män och en kvinna, åtalas vid Örebro tingsrätt för att ha planerat att genomföra ett eller flera mord. Den personen som skulle utföra själva morden är 17 år, enligt åklagaren.

Det handlar om tre personer från Örebrotrakten och fyra från Stockholm. Sex av dem åtalas för förberedelse till mord och grovt vapenbrott, och en sjunde för anstiftan till förberedelse till mord.

– Man planerade att utföra mord på flera personer med ett skjutvapen, säger Elisabeth Anderson, statsåklagare.

En 17-årig kille från Stockholm anlitades som tilltänkt skytt att utföra mord i Örebro på flera personer. Tre personer hämtade 17-åringen i Stockholm med taxi och transporterade honom till en lägenhet i Örebro.

– Där hade man förberett med elsparkcyklar, simkort, skyddsvästar och balaklavor. Vapen förvarade man i en bil på ett annat ställe, säger hon.

Gammal gängkonflikt i Örebro

Bakgrunden till brotten ligger i en rådande gängkonflikt i Örebro sedan flera år tillbaka.

– Där har det utförts mord och mordförsök och det har hanteras mycket narkotika i de kretsarna och i det uppstår det konflikter och hämnd, säger Elisabeth Anderson.

Polisen kunde spåra 17-åringen genom tips från anhöriga.

– Anhöriga till den anlitade unga skytten hörde av sig till polisen och var oroliga för honom. Genom det fick man möjlighet att börja spana och lokalisera den unga tilltänkta skytten, säger hon.

Samtliga åtalade nekar till brott. Förhandlingen börjar den 31 juli och kommer att pågå i sex dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.