Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjuksköterskor får 400 kronor i timmen för att jobba under semesterperioden i sommar. Här berättar verksamhetschefen om varför och varför ersättningen inte tillkommer undersköterskor. Foto: Anton Johansson /SVT

Sjuksköterskor erbjuds extra pengar för jobb under semesterperioden i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Inför sommaren söker Örebro kommun åter vikarierande sjuksköterskor till vård- och omsorgsboenden, hemsjukvården och nattorganisationen. Något som visat sig vara svårt de senaste åren.

Även i år får därför sjusköterskevikarier som arbetar med timlön en ersättning på 400 kronor i timmen.  

– Vi gör det här för att se till att våra ordinarie sjuksköterskor får sin semester och för att det har varit svårt att rekrytera vikarier överlag, säger Camilla Hofvander, verksamhetschef vård- och omsorgsboende i Örebro kommun.

Erbjudandet gäller mellan 19 juni – 20 augusti.

Bara sjuksköterskor

Den höjda sommarersättningen gäller enbart för sjuksköterskor, något som enligt Hofvander beror på att det har varit svårare att rekrytera just sjuksköterskor än exempelvis undersköterskor.

– Men även där är det väldigt sårbart, det är svårt att få tag i utbildade undersköterskor, det är möjligt att det sker något där också framåt, säger hon.

I klippet berättar Camilla Hofvander om bakgrunden till den tillfälliga höjningen för sjuksköterskevikarier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.