Kommunhuset i Laxå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunstyrelsens ordförande Anki Johanzon berätta varför kommunen vill höjs skatten. Foto: SVT

Skattehöjning väntas i Laxå

Publicerad

För att slippa skära i kommunens verksamheter föreslår det politiska styret i Laxå, C, KD och V, en skattehöjning efter årsskiftet.

– Vi ser inte att vi kan göra uppoffringar och eventuellt lägga ner skolor i ytterområden eller dra ner på kvalitén i äldreomsorgen. Då vill vi hellre höja skatten, säger Anki Johanzon (C), kommunstyrelsens ordförande.

Den föreslagna höjningen är på 52 öre från och med årsskiftet. Kommunalskatten landar då på 35 kronor per hundralapp och kommunen blir tillsammans med Degerfors bland de kommuner i landet som tar ut mest skatt av sina invånare. Men Anki Johanzon tror att fler kommuner kommer följa efter.

– Det borde vara fler som behöver göra det här. Vi är inte ensamma i landet om att ha de här bekymren med ekonomin.

Räknar med budget i balans först 2026

I november ska budgeten klubbas i kommunfullmäktige och det kommer dröja innan ekonomin fått rätsida.

– Planen är att få en budget i balans till 2026. Skatteökningen kommer inte att räcka till men vi hoppas att inflationen vänder och att vi inte behöver dra ner på något.

Fler timmar på förskola

Budgetförslaget innehåller också en ljusglimt. SVT har tidigare berättat om att föräldrar tagit strid för fler timmar på förskolan för barn till föräldralediga. Ett medborgarförslag lämnades in och har nu fått gehör.

– Vi kommer att öka den allmänna förskolan från 15 timmar till 20. Den satsningen vill vi göra redan till årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.