Skogskonsulenten Emil Hjerpe skär loss en bit bark från ett angripet träd och visar upp för deltagarna på informationsträffen.
– Man ska kolla efter borrmjöl, det ser ut som kaffepulver som kommer ut ur trädet, säger han.
Omkring femton personer har trotsat det snöblandade regnet och följt med ut i skogen utanför Glanshammar för att lyssna till information från Skogsstyrelsen.
Ger sig på stressade granar
Emil Hjerpe och hans kollega Monica Pettersson har tagit med deltagarna till en plats där granbarkborren invaderade förra sommaren. Det är intill en hyggeskant, där äldre granar växer. Granarna blev torkstressade i somras, vilket gav granbarkborren bra förutsättningar för att borra sig in innanför barken och slå läger.
– De drar sig till sådana här bestånd som är lite extra utsatta, säger Emil Hjerpe.
Kryper fram i maj
Den lilla insekten orsakade förluster för miljardbelopp förra sommaren. Den varma sommaren gjorde att den svärmade två gånger förra året istället för en, och där med fördubblade sin förökningstakt. När temperaturen är omkring 18 grader tycker granbarkborren att det är lagom att börja svärma.
– Det är en stor population som är nedgrävd i marken nu och sitter under barken på en del granar, säger Emil Hjerpe.
Nyligen utsåg Skogsstyrelsen delar av Örebro län till bekämpningsområde eftersom att det troligen kommer att bli en ökning av granbarkborren även i år.
Svårt att få hjälp
Ett problem i bekämpningen av granbarkborren är att det är svårt att få hjälp med att avverka skadade träd. Det bekymrar många av de skogsägare som Emil möter på informationsträffarna.
– Man är orolig och framför allt lite uppgiven just för att det är långa kötider för att få en avverkningsmaskin ut till sin skog. Men det är det läget vi har, det är ingenting som går att göra något åt egentligen, säger Emil Hjerpe.
Det går dock att bekämpa granbarkborrar på annat vis.
– Man kan göra en del saker med motorsåg, men det är tidskrävande, säger Emil Hjerpe.