Trots satsningar på höjda skolresultat visar 2016 års skolrankning att Kumla kommun tappat 23 placeringar. Från den redan låga placeringen på plats 248 till 271 av totalt 290 kommuner i landet.
I Kumla kommun mottas beskedet med stor besvikelse.
– Självklart är vi inte nöjda totalt sett, säger vice ordförande i kommunstyrelsen Andreas Brorson (S). Men vi gläds åt ökad lärartäthet och ett bättre löneläge vilket också bekräftas av Skolverkets siffror.
Hög arbetsbelastning
Skolrankningen som Lärarförbundet presenterar är ett sammanfattande resultat av flera olika delundersökningar. I Kumlas fall beror en del av den låga placeringen om att lärarnas arbetsbelastning ökar.
– Det är ingenting vi är stolta över, erkänner Andreas Brorson (S). Alla vet att vi i skola och förskola har vidtagit åtgärder för att minska den höga arbetsbelastningen för pedagogerna. Vi jobbar med det här hela tiden och vi hoppas vi skall kunna klättra i nästa års rankning.
”Halva budgeten på skolan”
Oppositionen kritiserar det magra resultatet med tanke på hur mycket av kommunens budget som går till skolan.
Ida Särnholm (L), andre vice ordf Livslångt lärande.
– Kumla lägger nästan halva sin budget på skolan, men det syns inte, säger Ida Särnholm (L) som är andre vice ordförande i nämnden för Livslångt lärande. Vi anser att det är dags för Socialdemokraterna och Moderaterna att ta sitt ansvar och ge skolan bättre förutsättningar att lyckas med sitt uppdrag.
Bedrövad över placeringen
Per Hellström jobbar till vardags som grundskollärare på Kumlaby skola men är också ledamot i Lärarförbundets styrelse. Även han känner sig besviken över det dåliga resultatet.
– Jag är lite bedrövad över den placeringen. Jag trodde att Kumla skulle klara sig bättre, men istället har vi gått ner och det känns inte ett dugg bra, säger han.
Varför trodde du att kommunen skulle ligga bättre till ?
– Därför att jag tycker att det varit en viss omsvängning i sättet att tänka hos politiker och förvaltning. Jag tycker att man försökt ta tag i saker, att man vill någonting annat, men det måste ju också ge resultat, säger Hellström.
Stress och små resurser
Att lärarlönerna ligger på en bra nivå i kommunen är bara en del av att nå målen anser Hellström.
– Jag tycker att det är jättebra att lönerna ökat, men det som är problematiskt är att vi ligger så lågt på resurser till utbildning och det kriterium som handlar om friska lärare. Vi ser ett samband mellan det här, mellan stress och små resurser och det här är någonting som politikerna måste ta på allvar.