Två personer står vid kanten av en grävd fåra i en skogsmiljö. Den ena personen har en kamera på ryggen och gestikulerar, medan den andra står stilla och ser på. Omgivningen består av träd och en klar, blå himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om man tänker på ett rakt vattendrag så är det som en motorväg”. I klippet förklarar Stefan Löf, miljöstrateg hur den slingrande fåran fungerar när vattenmassorna kommer. Foto: Viktoria Kvarnbrant/SVT

Slingrande fåra ska minska risken för översvämningar i Östansjö

Uppdaterad
Publicerad

Nu är den drygt 800 meter grävda fåran i utkanten av Östansjö snart klar. Tekniken kallas meandring som handlar om att minska vattnets kraft.

Fritidsområdet ligger på en hög punkt ovanför samhället och härifrån har mängder med vatten runnit snabbt ner mot samhället som drabbats av översvämningar vid flera tillfällen, bland annat sommaren 2023 när skolan svämmade över.

– Vi jobbar efter principen att fördröja vattnet innan det kommer till samhället, säger Stefan Löf, miljöstrateg i Hallsbergs kommun.

Fler åtgärder planeras

Vid ett så kallat hundraårsregn behövs fler åtgärder än meandringen för att säkra Östansjö och därför planerar kommunen för fler åtgärder på andra platser.

– Vi vill gärna fördröja stora volymer vatten uppströms den här meandringen, säger Stefan Löf.

”Om man tänker på ett rakt vattendrag så är det som en motorväg” – starta klippet och hör Stefan Löf om hur meandringen fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.