Smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen. Foto: Alexander Lindhe/SVT

Smittskyddsläkaren i Örebro: ”Vi följer utvecklingen kring nya Coronaviruset noggrant”

Uppdaterad
Publicerad

Det är många mil som skiljer mellan sjukhuset i Örebro och staden Wuhan i Kina. Men sedan personer i Wuhan insjuknat av ett nytt virus som tillhör coronafamiljen har beredskapen även i region Örebro län ökat för att kunna ta emot och behandla misstänkta fall.

Gunlög Rasmussen är smittskyddsläkare i Örebro och konstaterar att rutinerna för att informera om nya smittor fungerat väl.

– Vi har redan ett samarbete mellan Folkhälsomyndigheten och smittskyddsenheten, förklarar hon. När en ny smitta som kan bli allvarlig upptäcks någonstans i världen får vi tätare uppdateringar och mer information. Det har fungerat mycket bra, säger hon.

Coronaviruset i Örebro län

Undvik att komma till akuten

Rutiner för hur man ska hantera personer som eventuellt bär på allvarliga smittsjukdomar finns också sedan tidigare. I det här fallet är symptomen feber och hosta och gäller bara ett fåtal personer – främst de som varit i den kinesiska staden.

– Den som varit i Wuhan eller träffat någon som fått smittan och själv misstänker att den blivit sjuk ska ringa till 1177 eller till sjukvården, förklarar hon. Då får man direkt veta vart man ska vända sig för att få hjälp. Däremot vill vi undvika att man kommer direkt till akuten.

I region Örebro län har ännu inte något misstänkt fall hört av sig.

Här hittar du bästa informationen

För den som vill följa utvecklingen och ta del av de senaste råden rekommenderar Gunlög Rasmussen att man läser det som publiceras på Folkhälsomyndighetens sajt.

– Då får man fakta direkt och behöver inte skrämmas av rubriker som ”dödsvirus”. I de få fall som personer avlidit av det här viruset handlar det om människor som redan varit nedsatta eller varit multisjuka. För de allra flesta som smittats utvecklar sig det hela som en förkylning med hosta och feber, säger hon.

Mer om det nya viruset

Det nya viruset som går under benämningen 2019-nCoV är liksom sars och mers så kallade coronavirus.

Det är en virusgrupp som bland annat kan orsaka vanlig förkylning och lunginflammation. Det finns ett stort antal coronavirus, och så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor.

Den lungsjukdom som brutit ut i Kina orsakas av coronaviruset 2019-nCoV. Kinesiska myndigheter har bekräftat att det kan smitta från människa till människa.

Sars (svår akut respiratorisk sjukdom) ledde 2003–2004 till en epidemi som orsakade runt 8 000 sjukdomsfall varav över 750 dog. Smittan uppträdde först i Kina men spreds till ett flertal länder via resenärer. Troligen kom smittan från fladdermöss som smittade människor via andra djurarter.

Mers (respiratorisk sjukdom från Mellanöstern) upptäcktes 2012 på Arabiska halvön. 80 procent av fallen har rapporterats från Saudiarabien. Sjukdomen orsakar svår lunginflammation och kan ge komplikationer som njursvikt. Kameler anses vara den troliga smittkällan. Mers betraktas som dödligare men mindre smittsamt än sars. Dödligheten anges till 35 procent.

Källa: Folkhälsomyndigheten, WHO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet