– De senaste fyra-fem åren har vi sett en minskning av antalet barn, men enligt den senaste prognosen kommer det att sjunka ännu mer, fram till 2027-2028, säger Katarina Arkehag, förvaltningsdirektör för skola och förskola i Örebro kommun.
Men det finns vissa geografiska skillnader inom kommunen.
– I de centrala delarna och i öster är det ont om platser, medan i ytterområdena är det många platser och färre barn, förklarar hon.
Det tvingar förskolor att ställa om verksamheten och anpassa den efter de nya förutsättningarna.
Flyttat barn och personal i Rosta
I Rosta har förskolan Tussilagon lagts i vila och en tom avdelning på förskolan Kuben i grannhuset har öppnats. Både personal och barn har flyttats dit i stället.
– Det är aldrig roligt att lämna en förskola eller skola. Vi vet att det skapar oro både hos barn, vårdnadshavare och personal, säger Katarina Arkehag.
Men det handlar inte om någon besparing för kommunen.
– Går man ur lokaler behöver man ju inte betala för el eller städ, så det finns delar man kan hämta hem. Men vi tjänar inga pengar på det, säger hon.
Barnen fick vara delaktiga
Angelica Sörensson är rektor för förskolorna i Rosta. När Tussilagon skulle stängas i juni i år lät man barnen vara med i processen.
– De fick vara med och bygga upp lärmiljöerna och önska vilket material vi skulle ta med till den nya förskolan, berättar hon.
All personal har också blivit kvar i organisationen och de flesta har följt med till Kuben.
– Jag känner ingen oro för prognosen eller det sjunkande barnantalet, men jag är medveten om att det kräver mycket jobb att ställa om, säger hon.
Blandade känslor
Förskollärare Filippa Bernal var mest orolig för barnen när verksamheten skulle flytta.
– Men det gick bättre än väntat, säger hon.
Bland personalen var det blandade känslor.
– För mig var det ganska skrämmande först, som förändringar ofta kan vara. Men flytten har varit givande också, säger hon.