För att få komma till den digitala vårdcentralen laddar man ner en app, beställer tid och blir sedan uppringd av vårdpersonal som via mobilkamera också kan se den vårdsökande.
– Det här är en del av att vi vill bli mer digitala och mer tillgängliga, förklarar Ulrika Landström som är e-hälsostrateg på Region Örebro län. Vi ska vara digitala där det går och fysiska när det behövs.
Vissa besvär – och sjukintyg
Genom att snegla på de privata vård-apparna som finns idag har Region Örebro län nu tagit fram en egen. Men alla sjukdomstillstånd lämpar sig inte för digitala besök.
– Det här är främst för den som behöver hjälp med luftvägsbesvär, urinvägsbesvär, hudutslag men också krisstöd och frågor kring alkohol och rökning.
Dessutom kommer man att kunna vända sig hit för att få hjälp med sjukintyg mellan dag 8 och 14.
Finns redan på flera avdelningar
Den digitala vårdcentralen ersätter inga andra tjänster utan kompletterar de som redan finns med tidsbeställning, drop-in och jourmottagningen under kvällar och helger.
Men faktum är att man sedan flera år tillbaka erbjuder vård den digitala vägen.
– Vi har en digital diabetesmottagning och vi erbjuder också behandling av vissa psykiska sjukdomar. Sedan en tid tillbaka erbjuder vi också digitala återbesök.
Kan komma förändringar
För varje ny digital tjänst försöker man nu att lära sig mer och anpassa erbjudandet efter behovet. Till exempel var de digitala återbesöken främst tänkt att användas på vårdcentralerna.
– Men det visar sig nu att det är specialistmottagningarna som använder tjänsten mest. Där har det fungerat väldigt bra. Därför kan det komma förändringar framöver i utbudet på den digitala vårdcentralen när vi har hållit på ett tag, avslutar Ulrika Landström.