Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Monika Boström, bitr. enhetschef vid socialtjänsten i Örebro, berättar i videoklippet hur deras arbete påverkats de senaste åren när de möter allt mer oro kring unga, kriminalitet och skjutningar. Foto: J weckström /H Norsell, SVT

Socialtjänsten i Örebro möter allt mer problematik kring unga och kriminalitet

Publicerad

Socialtjänsten i Örebro har de senaste åren hanterat allt fler ärenden där unga befinner sig i kriminella miljöer och där det ibland utmynnar i dödligt våld med skjutvapen. Nu efterlyser de mer utbildning för att kunna hantera situationen.

För socialtjänstens del innebär det ökade antalet skjutningar bland unga att deras arbete påverkas. Särskilt det senaste året har de fått hantera allt fler ärenden där personer berörs direkt eller indirekt av skjutningar.

– Många hamnar i farligare situationer än tidigare. Vi har märkt att det har ökat och att vi behöver finnas med förstärkta insatser kring just kriminalitet, så vår kunskap behöver höjas, säger Monika Boström, biträdande enhetschef vid socialtjänsten i Örebro.

Dödsskjutningarna i Varberga

Ändrade orosanmälningar

Sett över flera år har det blivit allt fler vuxna som söker hjälp och skydd kopplat till kriminalitet, enligt Boström.

– Vi har märkt att man skriver sina orosanmälningar på ett annat sätt. Man tydliggör och vet mer vad vissa signaler kan stå för. Skolor kan se andra varningssignaler än man tidigare sett.

Hör mer om socialtjänstens arbete i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningarna i Varberga

Mer i ämnet