Solfångare på kyrka blir nationell fråga

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om solceller på Fläckebo kyrkas tak blir nu en nationell fråga inom kyrkan. I drygt fyra år har Västerfärnebo-Fläckebo församling kämpat för att få sätta solceller på kyrktaket.

Men motgångarna har varit många, Riksantikvarieämbetet och länsstyrelsen har sagt nej, sedan sa länsrätten ja, men efter det har både kammarrätt och regeringsrätt sagt nej.

Efter flera motgångar vill Västerfärnebo-Fläckebo församling föra frågan vidare till Europadomstolen, men först ska kyrkans högsta beslutande organ i Sverige säga sitt.

När nu församlingen vill vända sig till europadomstolen behöver man både ekonomisk och juridisk hjälp av Västerås stift. Men stiftet tycker att svenska kyrkans högsta beslutande organ, Kyrkostyrelsen, ska vara med på tåget och då lyfts frågan från solceller i Fläckebo till ett riksintressant perspektiv, säger Leif Östborg, kyrkoherde i Västerfärnebo-Fläckebo.

– Det handlar om vilken rättighet vi ska ha att själva använda oss av och utveckla våra egna byggnader, också de som vi menar har stora kulturminnen i sig. Jag tror ju att kyrkan egentligen är den bästa instansen själv att ha ansvar för det här. Jag tror att ytterst kan den här kampen komma att handla om kyrkans frihet i relation till Riksantikvarieämbetet, säger Leif Östborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.