Teknikprogrammet på Tullängsgymnasiet i Örebro är en utbildning som erbjuder spelutvecklingsinriktning.
– Jag visste redan i åttan på högstadiet att jag vill gå spel, för när jag hörde att den här inriktningen fanns tänkte jag där vill jag vara, säger Ellen Berséus.
Inriktningen har funnits i fyra år. det finns plats för 24 stycken elever och har ett ansökningstal på runt 150 stycken varje år. Skälen till att Tullängsgymnasiet satsat på spelutveckling är flera.
– Vi tycker ju det är roligt att ligga i framkant och vi ser ju att den här branschen växer mycket och eleverna har ju ett stort intresse för spelutveckling och är man intresserad av sin inriktning blir det positiva effekter även på den övriga undervisningen, säger karaktärslärare Elisabeth Lindgren-Röjler.
Mycket kan gå fel
Som spelutvecklarstudent behöver du ha ett eget driv, vara en problemlösare och ha ett stort tålamod. För undervisningen är till stor del baserad på självstudier då man som elev förväntas att på egen hand hitta svar på de problem som uppstår i till exempel programmering.
– Det är så många saker som kan gå fel och det går fel hela tiden, men man får också belöningar när man löser problem, säger Adam Hasselwander.
– Alla problem är på något sätt unika och de olika delarna av koden interagerar med varandra, så böjar man leka i en ände av koden kan det bli en kedjereaktion som förstör andra delar av koden, så ibland måste man börja om helt från början, fyller Ellen i.
Stor arbetsmarknad
Till våren finns planer på ett samarbete med fritidshemmet Navet där målet är att ta fram spel för barn mellan sju och tio år och ge spelutvecklarna erfarenhet av direkt kundkontakt. Ett samarbete som har varit ett uppskatta projekt tidigare år.
I vår region finns det gymnasium med spelutvecklingsinriktning i Örebro och i Hallsberg och jobbutsikterna ser ljusa ut.
– Duktiga programmerare finns det alltid jobb för så vi har en handfull som går direkt ut i arbetslivet. Andra startar egna företag eller söker sig till högre utbildningar inom spelutveckling, säger Elisabeth Lindgren-Röjler.