”Det är nästan 5000 personer som besökte ett sprututbyte.” Hör Lina Pastorek, utredare vid Socialstyrelsen i klippet. Foto: Privat/TT

Kraftig ökning av sprututbyten i landet – 17 regioner erbjuder rena sprutor och kanyler

Uppdaterad
Publicerad

Sedan kommunernas veto togs bort 2017 har antalet regioner – där personer som injicerar narkotika får rena sprutor och kanyler i utbyte mot använda – ökat från åtta till 17.

– Det är väldigt positivt att fler nås av skademinskande insatser, säger Lina Pastorek, utredare vid Socialstyrelsen.

Skademinskande insatser syftar inte till drogfrihet utan till att förbättra hälsan hos personer som är beroende. Sprututbyten är ett exempel, utdelandet av naloxon – läkemedlet som häver opioidöverdoser – ett annat.

– Naloxon är direkt livräddande och med sprutbyten minskas smittsamma sjukdomar samtidigt som det är en ingång till vidare hjälp och stöd från exempelvis beroendesjukvården eller psykiatrin, säger Lina Pastorek.

Minska spridningen av hiv och hepatit

Naloxon delas ut på sprututbytena som också utbildar i hjärt- och lungräddning och överdosprevention. De som injicerar droger löper högre risk att smittas av hiv och hepatit, sjukdomar som kan spridas om man delar kanyler och sprutor, och huvudsyftet med sprututbyten är att begränsa smittan av de sjukdomarna.

Fyra regioner utan

Enligt Socialstyrelsens uppföljning är det är regionerna Västernorrland, Gävleborg, Västmanland och Dalarna som inte har startat sprututbyten. Region Dalarna har sökt och beviljats tillstånd att starta.

– Nu är det viktigt att personer med narkotikaproblem över hela landet kan få del av insatserna, säger Lina Pastorek.

Sprututbyten

Finns för att begränsa smitta av infektionssjukdomar som hiv och hepatit B och C. Personer som injicierar och delar sprutor och kanyler har en ökad risk att smittas.

Erbjuder testning, vaccination och behandling av infektionssjukdomar.

Kan fungera som ingång för att möta en ibland svårnådd och utsatt grupp, etablera kontakt och motivera till behandling.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.