Många personer som arbetar inom städbranschen förväntas använda sina privata bilar mellan företagets kunder. Foto: TT

Städföretag tvingar sin personal att köra privat bil under arbetstid

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att städbranschen växer blir det allt vanligare att städpersonalen tvingas använda sina privata bilar mellan kunderna. Facket menar att upplägget kostar de anställda stora summor pengar varje år, samtidigt som det kan vara direkt livsfarligt.

Allt fler arbetar som städare. Efter att RUT-avdraget infördes år 2007 har antalet städföretag ökat med mer än 50 procent visar den senaste statistiken från SCB.

Samtidigt väljer allt fler städföretag att tvinga sin personal att använda sina privata bilar i tjänsten, något som väcker stark kritik hos facken.

Dåliga villkor på jobbet – Örebro

– Det är lag på att det ska gå att spänna fast utrustningen i bilen, eller att det finns en skiljevägg. Men så ser inte verkligheten ut för många av de som använder sin privata bil i tjänsten, säger Veronica Boström på fackförbundet Fastighets och fortsätter:

– Krockar du och har lösa delar i bilen så kan det få förödande konsekvenser.

Veronica Boström på fackförbundet Fastighets är mycket kritisk till att företagen, enligt henne, bryr sig mer om pengar än sina anställdas säkerhet. Foto: Johan Pisoni / SVT

Ska inte kosta att jobba

Men hon är även kritisk till det ekonomiska upplägget. Milersättningarna täcker ofta inte det faktiska slitaget på bilen. Och vid en olyckshändelse är det den anställde själv som får bekosta självrisken.

– Det ska inte kosta pengar för den anställde att jobba, säger hon.

Utsatt grupp på arbetsmarknaden

Trots att facket uppmanar sina medlemmar att vägra använda sin privata bil i tjänsten, så är det många som gör det ändå.

– Det här är en kvinnobransch. Man säger inte nej av rädsla att förlora jobbet, förklarar hon.

– Vi har dessutom många nysvenskar som kanske är helt nya på arbetsmarknaden. Om arbetsgivaren säger att de måste använda sin privata bil på jobbet så vågar de inte säga nej.

Vill få till en förändring

Veronica Boström säger att facket nu ska jobba för att kollektivavtalen i framtiden ska ställa krav på att det bara är företagsbilar som får användas i tjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dåliga villkor på jobbet – Örebro

Mer i ämnet