Man i varselkläder intill ett uppgrävt hål i en gata samt en grävmaskin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När det blir lite plusgrader är då det släpper och då läckorna kommer” – starta klippet för att höra om vattenläckorna i norra länet och hur förvaltningen jobbar med dem. Foto: Malin Gotlin/SVT

Stor ökning av vattenläckor i Örebro län – hinner inte med

Publicerad

Den långa och kalla vintern sätter tydliga spår i vattenledningsnätet på många håll. För samhällsbyggnadsförvaltningen i norra länsdelen är det hektiskt. Varje läcka tar tid att laga och jobb ställs i kö.

– Vi ser en kraftig ökning av antalet vattenläckor både på den kommunala och den privata sidan sedan november förra året. Vi ser också att den här intensiva perioden fortsätter nu i starten av 2024, säger Morgan Ingvarsson, VA-chef på Samhällsbyggnadsförvaltningen som ansvarar för Nora, Lindesberg, Ljusnarsberg och Hällefors.

Ökat med 25 procent

Enligt förvaltningens statistik ökade antalet vattenläckor i ansvarsområdet med ungefär 25 procent från i höstas när kylan slog till fram till årsskiftet. Och läckorna fortsätter dyka upp.

– Vi har rätt många läckor i alla kommuner, säger Fredrik Jungmarker, arbetsledare.

Hinner ni med att ta hand om alla läckor?

– Nej, det gör vi inte utan vi får stänga av vissa områden och sedan får vi gå tillbaka för det tar tid. Vi ska allra först hitta läckan, sedan måste marken tina innan vi kan gräva och sånt där.

Letar läckor

Läckorna sker både på kommunernas respektive nät och i privata ledningar. I båda fallen måste läckorna hittas. Under vintern har många vattenmätare och rör i hus frusit sönder, enligt Fredrik Jungmarker.

– Får vi en läcka på ett område så får ju folk sämre tryck, vissa kanske inte har vatten alls och då måste vi ut och börja stänga för att se var läckan är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.