15 av 21 landsting/regioner erbjuder ersättning till sjuksköterskor för att flytta på sin semester. Men skillnaderna i ersättning är stor. Foto: Claudio Bresciani/TT

Stora skillnader i ersättning när sjuksköterskor flyttar semestern

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av landets regioner och landsting erbjuder ersättning till sjuksköterskor som flyttar på sin semester – men samtidigt skiljer sig summorna kraftigt åt. Det visar SVT Nyheter Örebros kartläggning.

Sommaren står inför dörren och just nu pusslas det inför sommarbemanningen vid flera regioner och landsting. I en kartläggning av SVT Nyheter Örebro svarar en stor majoritet, 17 av 21 landsting och regioner, att bemanningssituationen inför sommaren är ansträngd och att de har svårt att rekrytera tillräckligt med sjuksköterskor.

LÄS MER: Så hög är ersättningen – landsting för landsting

#Sverigevården

Stora skillnader i ersättning

För att komma till rätta med situationen erbjuds sjuksköterskor ersättning i flera regioner för att flytta på sin semester, men hur mycket en sjuksköterska får per flyttad semestervecka skiljer sig kraftigt över landet. Västerbottens läns landsting är en av regionerna som erbjuder mest. Där får en sjuksköterska mellan 12.000 och 15.000 kronor per flyttad vecka.

– Skälet är att vi vill att det ska fungera och det är därför som vi har hamnat i den här lösningen. Det är inte konstigare än så. Det är inte ett politiskt beslut utan det är ett tjänstemannabeslut. Från politiskt håll har vi sagt att vi vill att det ska fungera och sen har tjänstemännen löst resten med lön och så vidare, säger Erik Bergkvist (S), regionråd vid region Västerbotten.

15 av 21 landsting/regioner erbjuder ersättning för flyttad semestervecka. Foto: SVT

Valde bort ersättning

Vid Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuds 7.000 kronor extra i lön per flyttad vecka och i Landstinget Sörmland 4.000 per vecka och sjuksköterska. Några regioner har dock valt bort alternativet att erbjuda ersättning för flyttad semester helt, som i Region Örebro län.

– Vi har haft den lösningen tidigare och erfarenheten från den perioden var att man sträcker ut semesterperioden över en stor del av hösten. Det innebär att verksamheten går under reducerad kapacitet under väldigt lång tid. Erfarenheten från de försöken var att vi ska ha en koncentrerad semesterperiod för att efter sommaren gå igång med full kapacitet, säger Karin Sundin (S), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård i region Örebro län.

”Desperata efter lösningar”

Vårdförbundet ser inte positivt på ersättningserbjudandena.

– Vi har egentligen ingen tanke kring den ersättning som arbetsgivaren erbjuder. Vi vill att våra medlemmar får den ledighet och semester de har rätt till för att kunna orka bedriva den vård som krävs. Vi ser inget positivt med ersättning för flyttad semester, utan det är arbetsgivare som är desperata efter lösningar och som inte för en bra personalpolitik, säger Jani Stjernström, Förbundsstyrelseledamot och avdelningsansvarig för Vårdförbundet avdelning Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Sverigevården

Mer i ämnet