Storkarna som seglade ner från skyn och landade i Glanshammar på onsdagskvällen har för första gången på allvar känt bevingad frihet. De har fötts upp av Storkprojektet och nyligen släppts från ett hägn i Veberöd i Skåne.
– Det gör vi varje år. Vi har fyra hägn med avelsstorkar. Ungarna från dessa avelspar samlar vi ihop och så har vi gemensamt utsläpp sista lördagen i juli varje år. Det har vi gjort sedan 2010, säger Staffan Åkeby, vice ordförande i Storkprojektet.
Bekräftat samband
Tack vare ringmärkningen och skarpögda ornitologkollegor i Örebro har de kunnat bekräfta sambandet.
– Det är otvivelaktigt våra storkar. De ungstorkar som vi släpper ut varje år ska dra till Afrika. Men de brukar göra någon liten sväng uppåt landet. Så här långt som upp till Närke har de inte varit tidigare, men för två år sedan var det en grupp som tog sig upp till Södermanland, ridande på varma vindar och ställde till stor uppståndelse i Vagnhärad och Nyköping innan de vände, seglade ner, tog bron över till Danmark och vidare ut över kontintenten, säger han.
Har hänt tidigare
Denna typ av överraskande nedslag är inte ovanliga. Tidigare har storkar från Baltikum dimpt ner på olika platser i Sverige.
– Det har hänt förr. Men då brukar det vara enstaka storkar och inte de här stora grupperna, säger Staffan.
– Det är mycket termik nu och det här är stora fåglar med stora vingar som seglar på termiken. När det kommer en termikbubbla så passar de på och hänger med den. De här storkarna som var i Glanshammar lyfte strax innan 14-tiden på varmluften och drog med den vidare mot nordost, säger Staffan.
Ideell verksamhet
Rapporterna om ungstorkarnas framfart blir förutom uppståndelsen där de dyker upp även en fjäder i hatten för alla som engagerar sig för fågelns fortlevnad.
– Det gläder oss. Storkprojektet är en ideell verksamhet som Naturskyddsföreningen i Skåne och Skånes ornitoligiska förening driver tillsammans, säger Staffan Åkeby.