Tvådelad bild med en genrebild på en kvinna som har en hand mot sin hals och kriminalteknikern Anna Jinghede Sundwall i polisuniform.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du höra Anna Jinghede Sundwall berätta mer om strypvåldet som hon ser varje vecka. Foto: Claudio Bresciani / TT, Beatrice Emmerik/SVT

Strypvåld vid våld i nära relation vanligt – polisen ser fall varje vecka

Publicerad

Strypvåld vid våld i nära relation är vanligt, enligt kriminalteknikern och doktoranden Anna Jinghede Sundwall. Men exakt hur vanligt det icke-dödliga strypvåldet är vet inte polisen. Nu ska Jinghede genomföra en delstudie vid Karolinska institutet för att få en bättre uppfattning om våldet.

I studien, som är en del av hennes avhandling, kommer hon att titta närmare på hur våldet sker, vilka skador som uppstår och hur man kan arbeta för att bevisa våldet.

– Strypvåld är en form av yttre våld som riktas mot halsens strukturer och som resulterar i syrebrist. Krasst sett kan medvetslöshet inträda redan vid tio sekunders tryck över halsen och död efter tre, fyra, kanske fem minuter, säger Anna Jinghede Sundwall.

Våld i nära relation

Hon säger att strypvåld ofta förekommer tillsammans med andra typer av våld, som sexuellt våld.

Anna Jinghede Sundwall har en bild av varför våldstypen är vanlig vid våld i nära relation. Enligt henne kan en manlig våldsutövare ha en stark drivkraft att utöva makt och kontroll över en närstående kvinna.

– Det finns väl knappast nån annan våldsyttring där det manifesteras så väl, som när du bokstavligt talat har någon annans liv i dina händer.

I klippet: Hör Jinghede berätta mer om våldet – och vad du som utsatt kan tänka på.

Om du är utsatt för våld

Är du utsatt för psykiskt, fysiskt, sexuellt eller ekonomiskt våld finns det hjälp att få.

Du kan anmäla brott i nära relation till polisen genom att ringa 114 14. Är situationen akut, ring nödnumret 112.

Samtalsstöd finns hos Kvinnofridslinjen och dit kan du ringa dygnet runt. Där kan du också få hjälp med kontaktuppgifter till kvinnojour, socialjour eller socialtjänst. Det är gratis att ringa dit och det syns inte på telefonräkningen. Telefonnumret är 020-50 50 50.

Kontaktuppgifter till fler hjälporganisationer finns på regionens informationssida om våld i nära relation.

Källor: Region Örebro län, Polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.