• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Styrel stänger av områden om elförbrukningen blir för stor

Uppdaterad
Publicerad

När mörkret och kylan kommer så är också elförbrukningen som störst. Det kan då bli läge för kommunen att inleda så kallad Styrel för att säkerställa samhällsviktiga funktioner.

Det är Energimyndigheten som utvecklat processen Styrel som står för ”styrning av el till prioriterade elanvändare vid bristsituationer”. För när det kommer till el så måste det alltid råda balans mellan förbrukning och produktion eftersom el är en färskvara.

Om elanvändningen är större än produktionen så riskerar elnäten att kollapsa och det är där som Styrel kommer in.

Varje kommun och län har genom Energimyndighetens process Styrel en lista på de verksamheter som är högst prioriterade vid en eventuell bortkoppling av delar av elnätet. En lista där liv hälsa och funktionalitet står högst upp och där olika typer av kulturverksamheter står längst ner. Det råder dock sekretess kring exakt vilka objekt man bedömt vara viktigast på lokal nivå.

Har varit nära

– Styrel har aldrig används skarpt. Det har aldrig skett en manuell förbrukningsfrånkoppling men jag har hört att det har varit nära några gånger från Svenska kraftnät säger Karl Bergström Handläggare krisberedskap på Länsstyrelsen i Örebro.

Man kan inte med kirurgisk precision gå in och prioritera enskilda byggnader eller områden. Enligt Energimyndigheten kan därför de som bor anslutna på samma elnätverk som ett prioriterat objekt, som exempelvis sjukhus, ha mindre risk att drabbas när Styrel kopplas in än privatpersoner boende i mindre prioriterade områden som på landsbyggden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.