Foto: Sophie Olsson Rahlén

Svårt att hockeysatsa i Örebro – om du är tjej

Uppdaterad
Publicerad

Hela laget är sällan med på träningen. De har få och sena träningstider och de som vill satsa på hockeyn flyttar från stan.

– Många bor utanför Örebro och har långt att åka och kommer hem typ på natten, säger Linnea Bäckström, lagkapten för damlaget i Örebro.

Linnea Bäckström, lagkapten ÖHU dam. Foto: SVT

Hon tycker att de stora hockeyklubbarna borde ta över damlagen. Det i Örebro tillhör Örebro hockey ungdom, en förening skild från SHL-klubben Örebro hockey och en förening för just barn och ungdomar.

– Det är ett problem. Vi håller på med damverksamhet i en ungdomsförening och då är vi inte prioriterade, säger tränaren Krister Andreasen Hildingsson.

Killarna måste lämna över lite resurser

De båda föreningarna  samarbetar när det gäller talangutveckling på pojksidan men damlaget får inget stöd av SHL-klubben som tillhör en krympande skara SHL-lag utan damlag.

– Om vi ska få en mer jämställd idrott så måste killarna lämna över lite resurser. Vi skulle klara oss väldigt långt i division två på bara 50.000 kronor i bidrag från Örebro hockey om vi skulle ta det som ett exempel, säger Krister Andreasen Hildingsson.

Krister Andreasen Hildingsson, tränare ÖHU dam. Foto: SVT

Spelarna i damlaget betalar all utrustning ur egen ficka dessutom betalar de till reskassan. 50.000 kronor skulle täcka resorna till och från matcherna.

Många unga tjejer i hockeyn

Förutsättningarna att göra en långsiktig damsatsning i Örebro finns menar Andreasen Hildingsson.

– Vi har väldigt många flickor i lägre åldrar i Örebro som är på gång uppåt, säger han.

Samtidigt konstaterar Krister Andreasen Hildingsson att damlagets två sena träningar i veckan med ibland så få som fem spelare på plats inte räcker för att spelarna ska utvecklas.

– De flesta som har satsat har flyttat till andra städer, säger lagkaptenen Linnea Bäckström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.