Foto: SVT

Svårt för polisen att lösa hot på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Under förra året anmäldes ungefär 5.000 fall av hot och ofredande i länet. Men polisens möjligheter att lösa brotten är små om de inkommit via internet.

I tidigare inslag om näthat har vi träffat sextonåriga Moa Elofsson som polisanmält sexuellt ofredande på twitter. Ärendet lades ner och hon känner att det inte är någon idé att polisanmäla.

Vi har också varit i kontakt med lokalpolitiker i runt om i länet som blivit utsatta för hot och kränkningar på nätet. Även de anser att en polisanmälan är lönlös.

Trots det får polisen in allt fler anmälningar. Förra året anmäldes nära 5.000 hot och ofredande i länet.

– Det man lite slarvigt kallar för näthat består ofta av flera olika typer av brott, ofredande, olaga hot, förolämpningar och förtal till exempel. De är ganska vanligt förekommande och blir vanligare och vanligare, säger Olga Korpela, förundersökningsledare.

Hör polisen berätta mer om situationen i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.