Svenska IS-krigare dödade i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Två män, 23 och 24 år gamla från Örebro, som anslutit sig till terrorgruppen Islamiska staten (IS), har stupat i norra Irak. Säkerhetspolisen är oroade över den rekryteringen som pågår i Sverige. ”Det här är ett nationellt och internationellt problem”, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

Att de båda männen, som är svenska medborgare, ska ha dödats i förra veckan bekräftas för SVT Tvärsnytt av både Örebro moské och föreningen Afrikas horns kulturcenter.

– Vi fick höra nyheten i går (söndag) av deras föräldrar. De är i sorg nu och vi sänder kondoleanser och stöttar så gott vi kan. Nu fortsätter arbetet för att hindra att ungdomar åker till det här tragiska kriget, säger Mahdi Warsama, ordförande föreningen Afrikas horns kulturcenter, till SVT Tvärsnytt.

Terroriströrelsen IS

Enligt Warsama ska de båda männen ha rest mellan Sverige och Irak flera gånger. Han berättar även att de omkomnas föräldrar varit oroliga för att männen stridit med IS, och föräldrarna ska flera gånger försökt hindra dem från att åka.

Säpo oroade

Sedan sommaren 2012 bedömer Säkerhetspolisens att omkring 130 personer från Sverige anslutit sig till Al-Qaidainspirerade grupper i Syrien och Irak och där ingår IS.

Störst är rekryteringen från storstadsområdena Stockholm, Malmö och Göteborg, men rekryteringen sker också från andra regioner i landet.

– Det här är ett allvarligt och stort problem och ett av de största hoten vi har att arbeta med, säger Fredrik Milder, presssekreterare på Säkerhetspolisen.

Säkerhetspolisen kan inte hindra någon från att resa, men följer de som gått med i terrorgrupper noga, både inför utresa och eventuell hemkomst.

– Det här är ett nationellt och internationellt problem, konstaterar Milder.

Dokument utifrån

Historien om IS

På kort tid har den Islamiska staten (IS) gått från att vara en marginaliserad upprorsgrupp till att kontrollera stora landområden och locka krigare från 80 länder. Hur kunde det ske? I den här dokumentären får vi en inblick i hur IS arbetar, finansieras och hur de har kunnat ta över stad efter stad i Syrien och Irak.

Tillgänglig till tisdagen den 10 feb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet