Den årligt återkommande Barnveckan har i år temat ”Det svårt sjuka barnet” och samlar ett tusental barnläkare och barnsjuksköterskor från hela landet i Örebro.
Kraven presenterades av Svenska Neonatalföreningen, som utformat dem tillsammans med representanter från Sveriges neonatalavdelningar.
– Vi vill att alla sjuka nyfödda i Sverige får en rimlig vård, och att det inte ska finnas så stora skillnader i landet, säger Mattias Kjellberg, neonatalog i Uppsala och ordförande i arbetsgruppen Transport och centralisering inom Svenska Neonatalföreningen.
38 av 46 har neonatalvård
I Sverige finns det 46 sjukhus med förlossningsverksamhet, varav 38 även bedriver neonatalvård, enligt SKL:s rapport ”Neonatalvården i fokus” från 2018.
Kraven som ställs är bland annat att alla förlossningsenheter ska ha en tillgänglig barnjour dygnet runt, och ett team som kan utföra neonatal hjärt- och lungräddning.
– Vi avråder tydligt förlossningenheter utan barnjour och neonatalavdelning att bedriva förlossning, säger Mattias Kjellberg.
Sjuka nyfödda bör inte flyttas
Överflyttning av sjuka nyfödda barn till annat sjukhus är inte förenligt med jämlik och patientsäker vård, menar man.
De kräver också att alla mödrar med förväntad förlossning före graviditetsvecka 28 ska förlösas på regionsjukhus. Även de mödrar där barnet efter förlossning bedöms behöva resurser från regionsjukhuset ska förlösas där.
– Rimligen fasar man ut förlossningsavdelningar utan neonatalvård på sikt. Men det finns ofta politiskt motstånd att ta bort något som man är van vid att ha. Det krävs en massa mod från politiker att gå in och säga att det här kommer att göra det bättre.
Sjukhus med förlossningsverksamhet som INTE har neonatalvård
Karlskoga lasarett
Hallands sjukhus Varberg
Lasarettet i Ystad
Värnamo sjukhus
Höglandssjukhuset Eksjö
Södertälje sjukhus
Lycksele lasarett
Nyköpings lasarett