• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Örebro kommun

SVT reder ut – det här innebär bevattningsförbudet

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det stod klart att det blir bevattningsförbud i Örebro under sommaren 2017, med start den tioende april, har en hel del frågor rests. Nu reder SVT Nyheter ut det det är som gäller. Här svarar Leif Rehnberg, verksamhetschef för Vatten och avlopp i Örebro, på era frågor.

Hur kunde det bli bevattningsförbud?

Det är så att sjöarna som vi tar vårt vatten ifrån inte har återhämtat sig. Två av tre ligger fortfarande på mycket låga nivåer. Vi inför förbudet för att förebygga att vi hamnar i en krissituation i sommar och i höst.

Hur länge kommer det vara bevattningsförbud?

I första hand tills i augusti. Blir det riklig nederbörd i sommar så kanske vi häver beslutet då.

Har ni fått många reaktioner?

De flesta frågor vi får handlar om att man har haft planer på att planera en ny gräsmatta eller en ny häck och undrar vad som gäller då. Vi svarar då att man kan hämta vatten i Svartån med kanna eller hink för att vattna, det är helt okej.

Får man hämta hur mycket vatten som helst ur Svartån?

Nej. Vid större mängder ska man prata med länsstyrelsen.

SVT Play: Se vårt inslag om de nya vattenreglerna i Örebro och Lekebergs kommun

Vad händer om det blir dåligt med regn i sommar?

Det vore ett bekymmer. Men i och med att vi har infört ett bevattningsförbud redan nu så har vi en möjlighet att parera tillgången.

Hur gör man som privatperson med trädgården?

Man får vattna med kanna. Sen uppmanar vi örebroarna att inte ha så många krukor. Gräsmattan behöver man inte oroa sig för. En gräsmatta som blir gul dör inte den går i dvala.

Hur blir det med badhusen?

Vi tänker att de är öppna som vanligt. De omsätter inte så mycket vatten, även om det duschas en del. Men eftersom att vi inte tillåter örebroarna att fylla sina egna poolar så känner vi att vi måste låta dem hålla öppet.

Var kan man tvätta bilen?

Det finns många biltvättar som återanvänder sitt vatten och renar det själva. De kommer fortsätta få vara öppna.

Vad gäller för tvätta själv-hallar?

Vi måste ha mer kött på benen innan vi säger ja eller nej. För det mesta ganska ekonomiska med förbrukningen. Vi tittar på det just nu.

Hur gör ni med Örebros parker?

De kommer inte bevattnas i sommar. Vi kommer släcka fontänerna och plaskdammarna lika så, bara i Stadsparken kommer plaskdammarna vara igång.

Grönskan i Stadsparken då?

Den kommer vi vattna med åvatten.

Örebro är en stad som växer kraftigt – kommer ni klara av dricksvattenförsörjningen?

Om vi tittar på de flöden vi haft historiskt så ska vi klara den i 25 år till. Men om 40 år behöver vi hitta ny försörjning.

Hur jobbar ni för att förhindra detta i framtiden?

Det finns flera saker vi kan göra. Bland annat ska vi hålla dämningsgränserna högt. Vi funderar också på om man kan förstärka Svartån med vatten från andra sjöar. Vi samtalar om det och ska öka vår kunskap.

Hur mycket vatten förväntar ni er att Örebro kommer spara i och med bevattningsförbudet?

Jag kan inte säga en specifik siffra, men vi tror att det handlar om 20-25 procent.

Vad händer om man bryter mot bevattningsförbudet?

Vi är medvetna om att en beteendeförändring tar tid. Vi hoppas att alla hjälps åt att påminna varandra och samtala, istället för att anmäla varandra. Men om någon kraftigt bryter mot förbudet, då har vi rätt att stänga av vattenförsörjningen. Men vi hoppas att vi inte ska behöva hamna där, säger Leif Rehnberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.