SVT testar: Så dyrt är det att växla in gamla mynt

Uppdaterad
Publicerad

Varje svenskt hushåll har 514 kronor i mynt hemma. I sommar blir både enkronorna och femmorna värdelösa.

Men att växla in dem kan vara både svårt och dyrt, visar SVT:s test.

I Hällefors norr om Örebro sitter en ganska vanlig skylt på bankkontorets dörr: ”Kontoret har inga kontanter”.

Många av Sveriges bankkontor har helt slutat att hantera mynt och sedlar och det gör det svårt att växla in gamla mynt mot nya pengar. Så vi har testat hur svårt det är att växla in 514 gamla enkronor – om man startar i Hällefors.

1. Vi försöker i bokhandeln

Det bor runt 7 000 personer i Hällefors. Och visst har de mynt hemma. Men många har insett att det kommer att bli svårt att bli av med dem.

– Man kan ju inte lämna in dem till banken. De tar väl inte emot mynt. Och kanske inte affärerna heller, säger Kaarina Larsson, som just ska gå och handla.

Läs mer: Här är mynten och sedlarna som blir värdelösa i sommar

Inne i det lilla köpcentrumet finns Hällefors bokhandel. Här vill man inte växla våra 514 kronor till nya sedlar och mynt. Men man märker redan av att många vill handla upp sina mynt.

– Det kommer säkert att öka mycket under våren, säger bokhandlaren Anna-Karin Svartengren.

Vad betyder det för dig?

– Det betyder kostnader. För vi måste göra oss av med dem vi också och får bekosta den insättningen.

För Anna-Karin Svartengren i bokhandeln betyder det kostnader att ta emot mynt. Foto: Jesper Mattsson/SVT

2. Ica kanske kan ta emot?

Vi får ett tips om att Ica har växlat in enkronor förut.

Men nu är det stopp, säger handlaren Tommy Theoren.

– Vi har gjort det tidigare, men vi har haft väldigt många kunder som har lämnat in mynt. Så just nu kan vi inte ta emot mer.

Är det många här som har mycket mynt?

– Ja, jag är väldigt förvånad över att det är så många som har så mycket mynt. Jag trodde på något sätt att mynt var någonting man hade väldigt lite av, men det är snarare tvärtom.

På ICA i Hällefors har man tidigare växlat in mynt. Men nu är det slut med det. Foto: Jesper Mattsson/SVT

3. Finns det verkligen ingen bank som tar emot mynt?

Vi tittar på Riksbankens myntkarta över alla ställen i landet som tar emot mynten och drömmer lite om att ha Stockholm som startpunkt istället. Bara i de mest centrala delarna av huvudstaden finns nära 30 ställen som växlar in pengar eller tar emot mynt av sina kunder. Men i Hällefors finns noll.

Bergslagens sparbank tar emot kontanter, men bara av sina egna kunder. Det närmaste av deras kontor ligger i Kopparberg. Dit är det drygt 4 mil. Och att byta bank till en som inte finns på orten för att kunna växla in småmynt verkar lite för krångligt och tidskrävande. Vi vill ju bara växla in våra 514 kronor.

4. Nu måste vi börja chansa

I Örebro finns växlingskontor som tar emot mynt. Det ska kosta 15 procent. Men det är åtta mil till Örebro, så vi jagar vidare efter något som ligger lite närmare.

På myntkartan har en vanlig användare skrivit in att det ska stå en växlingsmaskin i Karlskoga. Det är inte en officiell notering, så vi vet inte hur säker informationen är.

Men vi chansar och åker försiktigt på den snöiga vägen genom skogen till Karlskoga. Bara några veckor tidigare var jag och fotografen Anders Nord här och filmade en buss och en tankbil som smällt ihop i en kurva på  den hala vägen, så vi tar det extra försiktigt nu. Det tar nästan en timme att ta oss de 58 kilometrarna till Karlskoga.

5. Succé! Men det kostar

Hurra!

Det står faktiskt en växlingsmaskin i spelbutiken på en stormarknad i Karlskoga. Där står redan en man och häller i enkronor, men ganska snabbt blir det vår tur. Åtta procent av pengarna sväljer maskinen i avgift.

6. Dags att räkna ut vad resan har gått på

41 kronor gick åt till växlingsavgift.

Men att åka bil är inte helt gratis det heller. Det handlar om både slitage på bilen och bränsle.

Tur och retur har vi fått åka en bit över elva mil – räknar man med Skatteverkets milersättning kostar det 18,50 milen.

Så att växla in 531 kronor kostade oss 247 kronor och en hel del av vår tid.

7. Vi måste tänka på ett annat sätt, tycker Riksbanken

När vi berättar om vår resa för Riksbankens avdelningschef tycker hon att vi tänkt galet.

– Då får man försöka tänka lite annorlunda. Om man behöver göra den där resan så kanske man kan gå ihop flera stycken. Men man kan ju också överväga att handla för de där mynten istället, säger Christina Wejshammar, chef för avdelningen för betalningssystem och kontanter på Riksbanken.

– Har man bara 514 kronor hemma ungefär, eller har man 1.000 kronor i mynt, så klarar man ju att handla upp dem innan sista juni. Det är väl i så fall ett bättre alternativ.

8. Tillbaka till Hällefors och en märklig situation

I bokhandeln i Hällefors tror Anna-Karin Svartengren att det kommer att komma in hel del kunder under våren och försöka växla innehållet i sina spargrisar.

– Det är en märklig situation. I och med att Riksbanken går ut och rekommenderar allmänheten att göra sig av med mynt i butiker så lämpar man ju över hela ansvaret på oss. Det finns ingen annan lösning. Där tycker jag Riksbanken borde ta ett större ansvar.

Och Kaarina Larsson, som stod utanför affären, har gett upp tanken att växla in de mynt hon har. De är inte så många och att bli av med dem verkar för krångligt.

– De får vara till minne, säger hon.

Nästan hälften av pengarna i vår spargris gick åt till resor och avgifter. Den sista juni är sista dagen att använda de gamla silverskinande mynten. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.